Kép: Independent Balkan News Agency

Míg nálunk a lehető legszélesebbre van tárva az ajtó mindenféle kínai szándék előtt, Románia inkább az Uniós ajánlást követi, és nem engedi be az ázsiai országot az 5G-s fejlesztésekbe. 

Habár a számok azt mutatják, Kína továbbra is tűzfalig nyomott pedállal tolja az 5G-t, mégis egyre több ország dönt úgy, hogy nem kér a Huawei és a ZTE jelenlétéből. Az Egyesült Államok már évekkel ezelőtt bejelentett, hogy nem kér a kínai jelenlétből, amihez később csatlakozott Anglia is. Később ajánlásként az Európai Bizottság is hasonlóan fogalmazott, kérve a tagállamokat, hogy ne tegyék ki magukat felesleges veszélyeknek. Az Unió legnagyobb piaca, Németország hezitált egy darabig, végül azonban ott is finoman megfogalmazott tiltás lépett érvénybe. Most pedig csatlakozott a sorhoz Románia is, tartva magát ahhoz a 2019 augusztusában született megegyezéshez, amit Donald Trump és Klaus Iohannis kötött a Fehér Házban.

Kép: Independent Balkan News Agency

A rendelet szerint a “romániai 5G hálózatoknál használt technológiát csak átlátható tulajdonosi szerkezettel rendelkező, tisztességtelen üzleti előélettől mentes cégek szállíthatják, amelyek nem állnak idegen állam ellenőrzése alatt (kivéve ha az illető országnak független igazságszolgáltatása van), és amelyek alávetik magukat az átlátható vállalati működési gyakorlatot megkövetelő jogszabályoknak”. A törvénytervezetet sürgősséggel kellett tárgyalni, mivel a román kormány mihamarabb szeretné lebonyolítani a frekvenciaaukciót. Már csak azért is, mert az árverésből 600 millió eurós bevételt remélnek, ami finoman szólva sem aprópénz. Keleti szomszédunkkal ellentétben, idehaza nincsenek kormányzati aggályok a kínai cégekkel szemben, így a Huawei tevékeny résztvevője a magyar 5G kiépítésének.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSNépszava