ericsson
Kép: Ericsson

Valahol várható volt, hogy a svédek hozzáállása a kínai óriáscégekhez, majd visszaüthet, és pontosan erre figyelmeztet az Ericsson. 

Az Ericsson egyik legfrissebb bejelentése az, hogy esetlegesen kisebb részesedést fog megszerezni a kínai 5G fejlesztésekben, mint ahogy korábban remélte. Ez az információ abban a tájékoztatóban szerepelt, amelyben a cég a 8 éves, 500 millió euró értékű kötvénykibocsátásával kapcsolatos. A vállalat szerint számos kínai tenderre kaptak meghívást, de ezek végeredménye továbbra is bizonytalan. A jelenlegi kockázatértékelésük szerint nőtt annak az esélye, hogy ezeket zárva lényegesen alacsonyabb piaci részesedés lesz a dolog vége, mint ahogy korábban tervezték. A jelenlegi helyzetet természetesen az is okozta, hogy Svédország kizárta a kínai gyártókat az 5G-s fejlesztéseiből.

ericsson
Kép: GSMArena

A svéd kormány tavaly októberben hozta meg a döntését az ázsiai ország gyártóival kapcsolatban. A Huawei természetesen élt az ellenállás lehetőségével, és jogorvoslati segítséget kért a döntés hatályon kívül helyezésére. Arról, hogy a kínai gigacég sorsa miként alakul, az elkövetkezendő hetek valamelyikén születhet döntés. Hozzá kell tenni egyébként, hogy az Ericsson egy korábbi közleményében elítélte a svéd törvényhozás tiltását. A vállalat szerint nem lehet ilyen formában gátolni a szabad versenyt, és mindenkit engedni kell érvényesülni. Azok az országok, akik szintén nem szeretnék látni a Huawei-t az 5G-ben, biztonsági kockázatnak ítélik meg egy olyan cég jelenlétét, ami ennyire be van drótozva a kínai vezetéshez.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!