Kép: Pixabay - Gerd Altmann

Tekintve, hogy egyre több ügyfél számára fontos a környezetvédelem, így az öt legnagyobb európai szolgáltató úgy határozott itt az ideje egy új Eco Rating rendszernek. 

A júniusban kezdődő minősítési projektben a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica, a Telia Company és a Vodafone működnek együtt. A gyártói oldalt beleszámolva összesen 24 cégről beszélünk, melyek között a kontinensen kívüliek vannak, így például a Samsung, a Xiaomi, a ZTE és a Huawei is. Ez a lista főleg azért érdekes, mert meg lehet tekinteni, kik nincsenek rajta. Az Apple a legszembetűnőbb hiányzó, így az iPhone-okon nem fogjuk megtalálni az egyébként hasznos információkkat tartalmazó környezeti mutatókat.

A minősítéseket kezdetben Európa 24 országában, köztük az Egyesült Királyságban és Törökországban alkalmazzák majd. Az öt nagy európai mobilszolgáltató vezérigazgatója közös nyilatkozatban úgy fogalmaztak, várakozással tekintenek a programba, beleértve azt is, hogy a jövőben további gyártók és távközlési szolgáltatók csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Ami Eco Rating ismérveit illeti, többek között olyanok szerepelnek majd benne, mint a tartósság, ami mérni fogja az eszköz robusztusságát, az akkumulátor élettartamát vagy egyéb hiányosságait, valamint a garanciális idő hosszát.

Kép: Pixabay – ejaugsburg

A javíthatóság azt fogja értékelni, hogy mennyire lesz hatékonyabb egy új készülék vásárlása helyett az elromlott eszköz javítása. Az újrafeldolgozhatóság azt vizsgálja, hogy az alkatrészeket mennyire könnyen lehet szétszerelni és az anyagokat újrahasznosítani, ahelyett, hogy az egész menne a kukába. Az éghajlat-hatékonyság az eszközzel kapcsolatos  üvegházhatásúgáz-kibocsátást jellemzi az egész életciklusa alatt.
Az erőforrás-hatékonyság az eszköz hatását értékeli a kimerülő szűkös nyersanyagok, például az arany tekintetében.

A dolog érdekessége, hogy a mobilszolgáltatók általában nem szoktak összefogni, ám most ugyanarra a következtetésre jutottak. Igaz, ebben bőszen benne vannak az üzleti érdekek is, ami a milleniumi generációhoz kapcsolódik. Mégpedig azért, mert ez a korosztály már sokkal környezettudatosabb, kiemelten fontos számukra az ökológiai lábnyom. Itt jön a képbe az, hogy a kanadai McMaster (igen, ezt így magyar honban olvasva elég vicces név) Egyetem kutatói szerint a mobiltelefonok a tech ipar leginkább környezetszennyező termékei.

Akár már két év múlva mennek a kukába, miközben tulajdonosuk új telefont vásárol, márpedig a környezetterhelés 85 százaléka az előállításhoz kapcsolódik. A lényeg tehát, hogy a felhasználók könnyedén eldönthetik majd, egy adott készülék vásárlásánál mennyire játszik szempontot a környezetvédelem.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSLightReading