Starlink
Kép: Slashgear

Az 5G és a műholdas technológia azok számára is perspektívát jelenthet, ahol jelenleg nem lehet vezetékes szélessávhoz hozzáférni. 

Az online kapcsolat mára szinte elengedhetetlen feltétele annak, hogy az ember élje az életét, hiszen a legegyszerűbb levelezésektől kezdve a hivatalos ügyintézésig, számtalan dolog az internethez kapcsolódik. Azt mondhatjuk, hogy hazánkban elég jó a helyzet ilyen téren, de az Egyesült Államokban például emberek millióinál nincs szélessáv. Vagy ha mégis, akkor az meglehetősen drágán, és olykor még a rendelkezésre állás is elég gyászos. Az 5G megjelenésével két olyan alternatíva is rendelkezésre áll majd, ami ezt az áldatlan állapotot megszüntetheti.

Kép: Wikipédia

Az egyik ilyen a Starlink, ami műholdas technológia, de az eddigi megoldások negatív jellemzői nélkül. Előnye, hogy bárhol bevethető, ahol van lehetőség egy tányért az ég felé fordítani. A másik a T-Mobile Home Internet, ami 5G-alapú szolgáltatás, és közös jellemzőjük, hogy mindkettő wifivel valósítható meg. Értelemszerűen a műholdas az elszigeteltebb területeken jöhet szóba, míg a T-Mobile a városi, külvárosi terepeket veheti célba. Ugyanakkor felbukkan az a hátrány, hogy a két dolog nem konkurense egymásnak, így nem feltétlen vezet a sebesség növekedése mellett az árak csökkenéséhez. Azonban figyelembe véve, hogy a SpaceX fémjelezte műholdas Starlink 4 milliárd emberhez tudja eljuttatni az online jelenlét lehetőségét, feltételezhető, hogy valós versenytársa lehet a földi szolgáltatásoknak.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSCnet