Kép: Medium

Viszonylag kevesen tudnak róla, hogy létezik egy 5G IA (Infrastructure Associaton) nevű szervezet, ami már a 6G-re koncentrál, bár meglehetősen ismerős sablonokkal.

Az 5G IA közzétette az “Európai jövőkép a 6G hálózati ökoszisztémáho”z című összefoglalását, amivel a mobil kommunikációs evolúció következő lépcsőfokára készül. Ez a társadalmi, politikai és üzleti szempontból a 6G kutatással kapcsolatos kulcsfontosságú területeket fedi le, és jövőképet nyújt a jövőbeni hálózatok és szolgáltatások számára. És itt jönnek az 5G-vel kapcsolatos sablonok is, miszerint a 6G új korszakot hoz, amelyben milliárdnyi dolog, ember, összekapcsolt járművek, robotok és drónok zettabájtnyi digitális információt generálnak.

Elmagyarázza, hogy a 6G várhatóan kulcsszerepet játszik a társadalom fejlődésében a 2030-as évek felé, mivel a digitális, a fizikai és a személyes világ közötti konvergencia egyre inkább valósággá válik. Ezenkívül a 6G támogatja az Európai Zöld Megállapodás azon célkitűzését, hogy 2050-ig elérje az klímasemlegességet Európa számára. Ez és a többi célkitűzés nagymértékben hozzájárulnak az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósításához.

Kép: Issuu

A 6G legfontosabb jellemzői az intelligens csatlakoztatott irányítási és vezérlési funkciók, a programozhatóság, az integrált érzékelés és kommunikáció, az ökológia lábnyom csökkentése, a megbízható infrastruktúra, a méretezhetőség és a megfizethetőség.

Az európai alapú 6G infrastruktúrák, megoldások és szolgáltatások fejlesztése kulcsfontosságú lesz az európai stratégiai autonómia biztosításában a kritikus technológiák és rendszerek terén. Az 5G IA bemutatja a 6G-vel kapcsolatos akadályokat is bemutatja, ugyanakkor számos ajánlást kínál mind a politikai döntéshozók, mind a vállalkozások számára.

De mi is az 5G IA? 

Az 5G köz- és magánszféra partnersége (5G PPP) az 5G együttműködési kutatási program, amelyet az Európai Bizottság Horizon 2020 programjának – az Európai Unió kutatási és innovációs programjának – részeként szerveznek. Célja az ipar által irányított kutatás ösztönzése. Az 5G PPP az elkövetkező évtizedben megoldásokat, architektúrákat, technológiákat és szabványokat fog nyújtani a mindenütt jelen lévő következő generációs kommunikációs infrastruktúra számára. Az 5G PPP-ben az 5G Infrastructure Association (5G IA) képviseli a magán oldalt, az Európai Bizottság pedig a nyilvános oldalt.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁS5G PPP