usa
Kép: J. Rotbart & Co.

Joe Biden elnök szerint olyan cégek, mint a China Mobile, China Telecommunications, vagy éppen a China Unicom, nem kívánatosak. Hogy a Huawei-ről már ne is beszéljünk. 

A végrehajtási utasítás augusztus 2-tól egy évet ad az amerikai befektetőknek arra, hogy eladják részesedésüket a vállalatokban, amelyek Biden szerint Kína védelmi vagy felügyeleti iparához kapcsolódnak. Ezzel az a helyzet állt elő, hogy az elnök elődjének az elveit követi úgy, hogy korábban bírálta azt. Ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy nem lehetetlen jogilag elégtételt venni a kínai cégek számára, hiszen Xiaomi sikeresen vitte bíróságra az ügyét. A Joe Biden által megfogalmazott elvek szerint azonban semmi szükség olyan technológiákra, amelyek elnyomó, az emberi jogokat súlyosan korlátozó országokhoz köthető. A Fehér Házban többen amúgy is azt vallják, hogy a közeledés korszakának ideje véget vetni, és a tiltólista a továbbiakban bővülni fog.

Kép: RNZ

Ami eddig kétséges volt, az az, hogy a tiltás automatikusan érvényes-e a cégek leányvállalataira is. Ezek csak akkor kerülnek lapátra, amennyiben explicit módon szerepelnek az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonkezelő Hivatala listáján. Ez a szervezet pedig folyamatosan egyeztet a Honvédelmi és a Külügyminisztérium listájával. A jelenlegi amerikai elnök valahol igazából nyomás alatt is volt, hiszen a tavaly elfogadott védelmi törvény szerint április 15-ig kellett megalkotni azt a listát, ami szerepelteti a kínai államhoz, katonasághoz köthető cégeket. Tom Cotton, arkansasi republikánus szenátor szerint amennyiben ezek a vállalatok hozzáférnek az amerikai tőkepiacokhoz, úgy valójában az ország felfegyverzi a versenytársát. Ezzel szemben kínai oldalon úgy vélik, az ilyesfajta lépések az ázsiai ország cégeinek jogait, valamint az amerikaiak érdekeit sértik.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSLightReading