Kép: Toyota

A Toyota okosvárosát olyan helyként fejlesztik, ahol az emberek élnek, dolgoznak és játszanak és tulajdonképpen egy laboratóriumban, amelyet hidrogén üzemanyagcellás rendszer működtet.

Az új várost, amely a Fuji-hegy lábánál, Susono városban, a Hoshu-sziget központi részén, a Csendes-óceán partja közelében helyezkedik el, a vállalat immár bezárt, több mint 50 éves zászlóshajója, a Higashi Fuji-gyár köré építik. A Toyota leírása szerint az emberközpontú megközelítést szemlélteti a közösség fejlődésével, olyan új technológiákkal, mint az automatizált vezetés, a személyes mobilitás, a robotika és a mesterséges intelligencia.

Ez a cég autógyártóból mobilitási vállalatba történő áttérésének következő szakaszát is jelzi, amely már az előző évtizedben elkezdődött. A Toyota még 2011-ben kezdte tesztelni az elektromos járművek közötti energiagazdálkodási rendszert és az intelligens házakat az Aichi prefektúrában. Akio Toyoda, a cég elnöke szerint emberközpontú, élő laboratórium jön létr3e, ami folyamatosan fejlődik. Woven City a nevét a koncepcióból és a kialakításból kapta, mégpedig a három utcája alapján. Egyik az önvezető autóké, egyet a gyalogosok kapnak, egy pedig a személyes mobilitásé. Kezdetben 360-an lakják majd, de idővel 2000 fpre nő a létszám, bár még a kezdeti létszám is odébb van. Már csak azért is, mert az egész nagyjából még csak a koncepció szintjén van, de ha egyszer beindul, komoly tanulságokkal szolgálhat a jövőre nézve.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!