Kép: Metalesa

Az Ericsson huszadik mobilitási jelentése szerint az ötödik generációs technológia a történelem leggyorsabban terjedő váltása, és bő félmilliárd 5G-előfizetés lesz 2021 végére. 

Kína, Észak-Amerika és az Öböl-menti Együttműködési Tanács piaca vezet az előfizetői számok terén, míg Európa elég gyengén indult. Az 5G-képes készülékkel rendelkező 5G-előfizetés száma 70 millióval nőtt 2021 első negyedévében, és az előrejelzések szerint 2021 végére eléri az 580 milliót. Az Ericsson prognózisa szerint 2026 végére az előfizetések száma 3,5 milliárd körül lesz, 60 százalékos lakossági lefedettség mellett. Amennyiben az 5G terjedését a 4G/LTE ütemtervéhez hasonlítjuk, azt mondhatjuk, az egymilliárdos számot két évvel hamarabb érhetjük el az új technológia kapcsán. A legfontosabb tényezők mögött Kína korai elkötelezettsége az 5G iránt, valamint a kereskedelmi 5G eszközök szintén korai elérhetősége és növekvő megfizethetősége áll.

Már több mint háromszáz 5G okostelefon modellt jelentettek be vagy indítottak el kereskedelmi forgalomban. Ez az tendencia várhatóan a következő években is folytatódik, amelyet a COVID-19 utáni gazdasági fellendülés kulcsfontosságú elemeként a kapcsolat fokozott szerepe ösztönöz. Az adatforgalom évről évre tovább növekszik. 2020 végén meghaladta a havi 49 exabájtot (1 EB= 1073741824 GB)  és az előrejelzések szerint közel ötszörösére nő majd 2026-ra, amikor eléri a havi 237 EB-t. Jelenleg mobiltelefonok esetében világszerte az átlagos adathasználat a 10 GB / hónapot is meghaladja, és az előrejelzések szerint 2026 végére eléri a 35 GB / hónap értéket. Látható tehát, hogy az 5G-előfizetés mennyiségének dinamikus növekedése elképesztő adatokat hoz már most is, de ha tényleg elterjed globálisan, jelentős változás történik majd az életünkben.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!