huawei
Kép: MobilAnyHeter

Míg a korábbi USA elnök, Donald Trump általában mindent bunkósbottal igyekezett elintézni, a Biden-adminisztráció kifinomultabb eszközökkel csinálja ugyanezt. 

A Trump kormány egyértelműen a büntetőintézkedéseket részesítette előnyben, amikor az olyan kínai cégeket bojkottálta, mint a Huawei vagy a ZTE. Az új elnök, Joe Biden pedig tovább viszi elődje vonalát, csak nem azzal az erőből elnyomó stílussal, mint amit Donald Trump képviselt. Biden külügyminisztériuma nyilvánosan nem tesz említést Trump „Tiszta hálózatok” kezdeményezéséről, amelynek célja olyan üzemeltetők és országok listájának összeállítása volt, amelyek nem használnák a kínai beszállítók berendezéseit. De a Wall Street Journal szerint a Biden-adminisztráció most egy másfajta stratégiához nyúl, ami merőben eltér az eddigitől.

usa
Kép: XDA Developers

Ez pénzügyi ösztönzést és egyéb engedmények nyújtását jelenti azoknak az országoknak, amelyek hajlandók blokkolni a Kínából érkező, hálózatépítést szolgáló eszközöket. Ennél is fontosabb, hogy az amerikai törvényhozók azon dolgoznak, hogy közvetlen finanszírozást biztosítsanak a döntés előtt álló kisebb országoknak. Ezzel azt segítenék, hogy azok olyan cégektől vásároljanak, mint az Ericsson, a Nokia, vagy a Samsung. Stephen Anderson, a Külügyminisztérium megbízott helyettes titkára szerint a Biden-Harris adminisztráció kiemelt fontosságúnak tartja az 5G biztonságot. Szerinte az országa javaslatokat nyújt más országoknak az 5G-hálózatok kiépítésével, és azok biztonságával kapcsolatban. Érdekes lehet, hogy a FedScoop szerint az USA és Albánia a héten megállapodtak abban, hogy összehangolják elképzeléseiket a kínai berendezések blokkjában. Hozzá kell tenni, hogy miközben Biden elnök igyekszik egyes országokkal kevésbé feszültté tenni a viszonyt, a kínai tiltásban testvérnek számító Nagy-Britanniával a Google és a Facebook miatt kevésbé egyeznek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!