5g
Kép: Ericsson

Tíz amerikai városban vizsgálták, hogy vajon felhasználói élmények szempontjából mennyire markánsan vehetők észre az 5G-előnyei. 

A Tutela nevű vállalat, ami megfelelő rálátással rendelkezik a hálózati adatokra, megvizsgálta, hogy milyen mértékben érezhetők az 5G-előnyei, és arra jutott, hogy “nem igazán”, vagy legalábbis “attól függ”. A több jelentésből álló felmérés 10 amerikai városi adatait használja a Verizon, a T-Mobile és az AT&T kínálatának értékelésére.

Mindegyik jelentés először azt elemzi, hogy az 5G és a 4G eszközök különböznek-e a “kiváló, egyenletes minőség” szempontjából, amelyet úgy határoztak meg, hogy “egy kapcsolat milyen gyakran képes támogatni a mindennapi felhasználási eseteket, például az 1080p videofolyamot, a csoportos HD videohívásokat vagy a sokfelhasználós online játékokat. Ezek csak töredékei annak, amiből fakadnak az 5G-előnyei, de egy mezei felhasználó számára mindenképpen a legfontosabb jellemzők.

Mindhárom vállalat esetében azt mutatják az adatok, hogy az 5G és 4G eszközök hasonló pontszámot érnek el a kiváló, állandó minőség tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók többnyire valószínűleg nem veszik észre a teljesítmény javulását a népszerű alkalmazások használata közben. A jelentések az 5G hálózathoz csatlakoztatott eszközök felhasználói élményét is vizsgálják három kategóriában.

5g előnyei

Egyik a kiváló, egyenletes minőség, másik a letöltési medián, harmadik pedig a késleltetés. Itt a megállapítások vegyesek és attól függően változnak, hogy melyik vállalat hálózatait vizsgáljuk éppen. A Verizonnál a kiváló, állandó minőség csak 2 százalékponttal magasabb az 5G hálózatoknál a 4G-hez képest, míg az átlagos letöltési sebesség még kisebb is az 5G hálózatoknál.

A késleltetés esetében jobban járnak a felhasználók, mégpedig legalább 6 százalékponttal. A T-Mobilnál a minőség hasonlóan 2 százalékkal jobb, ugyanakkor a letöltés 25 százalékkal teljesít jobban, ellenben a késleltetés kicsivel rosszabb a 4G-hez képest. Az AT&T-nél az 5G hálózat kiváló, egyenletes minősége 5 százalékponttal magasabb, mint a fenti két esetben.

Az átlagos letöltési sebesség több mint 8 százalékponttal növekszik, ellenben a késleltetés pont ennyivel mutat rosszabb képet.  Végkövetkeztetésként levonható, hogy az 5g-előnyei a jelenlegi feltételek mellett még messze nem látszódnak igazán, de ahogy halad előre a kiépítés, és mind több ember rendelkezik erre alkalmas eszközzel, minden sokkal jobb lesz.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!