kína
3D Animation Production - Pixabay

Habár a tavalyi évhez képest az 5G-eszközök eladása meredeken kilőtt, szűkebb időtávon mégis érdekes lassulás mutatkozott. 

2021-ben látványos számokat mutatott az 5G-eszközök eladása Kínában, hiszen az első négy hónapban 91 millió ilyen kütyüt szállítottak le, ami majdnem háromszorosa a 2020-as számnak. Ám míg márciusban 27,5 millió eszköz ment el, májusban már “csak” 16,7 millió, ami egyébként a 4G-s szerkezetek eladásának lassulását is jelenti. Amennyiben a negyedik generációs technológia számait hozzáadjuk az 5G-hez, összesen 23 millióról beszélünk, ami 32 százalékos visszaesés áprilishoz képest. Ugyanakkor ez a fajta lassulás relatív, hiszen Kína még mindig a legnagyobb piac, hiszen a 98 millió értékesített telefon 28 százalékot jelent világviszonylatban az első négy hónapra vetítve. Az ötödik generációs technológia a vonzó árak miatt egyre nagyobb részét képezi az ázsiai ország eszközpiacának, amit jól példáz, hogy az idén leszállított 108 millió 5G-eszköz az összes értékesítés 73 százalékát jelenti.

5g kína

Összehasonlításként: 2020 első öt hónapjában mindössze 46 millió kelt el, vagyis a teljes mennyiség 37% -a. A Kínai Információs és Kommunikációs Technológiai Akadémia (CAICT) kutatása az 5G-eszközök iránti érdeklődés visszaesését három okkal magyarázza. Az egyik a világjárvány indukálta fellendülést követő természetes visszarendeződés. Másik a félvezetőhiány, ami gyakorlatilag mindenkit érint, legyen szó telefonokról, számítógépekről, autókról, vagy bármi másról, amiben elektronika van. A CAICT a Huawei eladásainak csökkenését sorolja harmadikként, de ez nem feltétlen jogos, hiszen mellette feltörekvőben van a Vivo, az Oppo, a Xiaomi és az Apple. Amit azonban a CAICT nem tartott fontosnak megemlíteni, hogy jelenleg az emberek jelentős részének még nincs szüksége 5G-s eszközökre. Az, hogy jelenleg csupán Kínában látszik a visszaesés, annak oka, hogy ez az ország jár az élen az ötödik generációs technológia honosításában. Amint a többi ország is leköveti ugyanezen fázisokat, hasonlókat fognak tapasztalni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!