intel
Kép: NotebookCheck

Jelenleg az Ericsson szinte összes 5G-s munkaterületén saját eszközeit használja, ám az Intel megjelenésével valami olyasmi történik, amit pár éve még csak sejteni sem lehetett. 

A még ropogósan friss bejelentés szerint olyan megállapodás született a két cég között, amelynek értelmében az ügyfelek, akik az 5G szolgáltatásaikhoz minden fontos középsávú spektrumot használnak, az Ericsson számítási hardverei helyett az Intel általános célú berendezéseit vehetik igénybe.

Miért tenne ilyet az Ericsson? 

Nagyrészt azért, mert a világ legnagyobb szolgáltatói “virtualizált” termékeket követelnek beszállítóiktól. A hagyományos felépítésben a svéd vállalat számítási hardverei és szoftverei egymástól függenek, és szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A virtualizáció különválasztaná őket, és lehetővé tenné az Intel belépését az Ericsson szoftverének futtatásával. A legnagyobb szolgáltatók, például a Verizon, az Ericssonnal dolgozott a legújabb termékek fejlesztésén, és úgy véli, a virtualizáció egyértelmű előnyökkel jár.

Kép: TechPowerUp

A hardver és a szoftver szétválasztása például lehetővé tenné az üzemeltetők számára, hogy olyan adatkezelő létesítményeket hozzanak létre, amelyek összesítik a területeken általában telepített számítási hardvereket. Ahelyett, hogy a hálózat minden cellájához alapsávos telepítésre lenne szükség, az üzemeltető számos helyet képes kiszolgálni kevesebb berendezéssel és karcsúbb működési modellel.

Padlógázon az x86

Az x86-os processzorokat a megfelelő chipekkel párosítva, az átviteli sebesség és az energiafogyasztás javítása érhető el. Az Intel azt állítja, hogy a technológia  előnyös elemeit, és  alkalmazásspecifikus integrált áramkörök (ASIC) jellemzőit vegyíti, amely az Ericsson hagyományos alapsávos felszerelésében megtalálható testreszabott chip. Ennek ellenére akadnak kérdések, így például az, hogy az ügyfeleknek a jövő év második feléig kell várniuk, mielőtt a középsávú felhő RAN készen áll a bevetésre. Ez pedig szokatlanul hosszú szakadék a termék bejelentése és az általános rendelkezésre állás dátuma között. Ugyanakkor mindez megfelelhet az Intel ütemtervének és a még nagyobb képességű processzorok bevezetésének a Sapphire Rapids és a Granite Rapids kódnevek alatt.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!