Kép Motor Authority

Az 5G a közlekedésben is számos olyan fejlesztést tesz lehetővé, amelyekkel biztonságosabbá válhat a közlekedés. A Vodafone és a Porsche is ilyesmin dolgozik. 

A Vodafone szállítja az 5G-t egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer kipróbálásához, amelynek célja, hogy figyelmeztesse a járművezetőket az előttük lévő lehetséges veszélyre, még azelőtt, hogy azt fizikailag is meglátnák. A németországi Aldenhovenben, a Vodafone 5G mobilitási laboratóriumában, a HERE Technologies és a Porsche részvételével zajló vizsgálat során a mesterséges intelligencia és a térképészeti technológia által működtetett kamerákat és érzékelő rendszereket használják a veszély helyének meghatározásához.

Kép: Porsche Centrum Budapest

Ezeket az információkat a hálózat “szélén” dolgozzák fel, és riasztás formájában elküldik a járművezetőknek. Természetesen ahhoz, hogy mindezt élesben is kipróbálhassák, még számos tesztre van szükség. Azt viszont már most sem nehéz kitalálni, hogy az 5G nyújtotta lehetőségek valóban biztonságosabbá tehetik a közlekedést. Elég csak például az olyasfajta előzésekre gondolni, amelyeket beláthatatlan kanyarok előtt kezdenek a sofőrök, azt gondolván, hogy úgysem jön semmi. Ám ha az autók pozíciója pontosan, és valós időben ott van a felhőben, akkor a jármű figyelmeztetheti a vezetőt, hogy talán nem kellene belekezdeni egy ilyen manőverbe. De ez csak egyetlen lehetőség, amivel az 5G hozzájárulhat a biztonságosabb közlekedéshez, hiszen ezen kívül még egy halom dolog van, ami a jövőben a mindennapi helyváltoztatás részévé válik.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!