Kép: Michal Jarmoluk - Pixabay

Tiziano Albani, az VIA Europe vezetőjének gondolatai arról, hogy az 5G vezeték nélküli technológia és az innováció hogyan jár kéz a kézben az iparban, az egészségügyben, az oktatásban és számos más ágazatban.

Nagyobb sebességével és megbízhatóságával, valamint alacsonyabb késleltetési idejével az 5G azt ígéri, hogy rengeteg új innovációt nyit meg minden kulcsfontosságú gazdasági és társadalmi szektorban, beleértve az önálló vezetést, az ipart, az egészségügyet, az intelligens városokat és az oktatást. Az 5G a nagy felbontású videók továbbításának megkönnyítésével lehetővé teszi a gyártók számára, hogy automatizálják a minőségellenőrzési és a berendezésfigyelési folyamatokat, miközben sokkal nagyobb pontosságot érnek el, mint amilyen emberi szemmel lehetséges. Az 5G lehetővé teszi a gyártók számára, hogy automatizálják a komplex, nagyüzemi létesítmények kezelését saját magánfelhők mellett, és felgyorsítsák a robotika és az önvezető járművek elterjedését a hatékonyság és a biztonság növelése érdekében.

Talán még ennél is fontosabb, hogy az 5G potenciálisan a vállalkozások, iskolák, egyetemek, kórházak és más szervezetek digitális átalakulásának katalizátorává válhat azáltal, hogy megkönnyíti az AI, AR, VR, IoT, Cloud és más új technológiák bevezetését.

A kép jobb felső sarkában: Tiziano Albani – VIA

A Covid-19 járvány gyakorlatilag minden iparágban megmutatta, szükséges a távmunka jellegű innováció, valamint az olyan szolgáltatások, mint a távorvoslás, az online tantermek, a virtuális események és a házhozszállítás. Amint az 5G nagymértékben elérhető lesz, az ilyen újítások még gyorsabban terjednek majd.

Melyek az alapvető újítások?

A hálózatok már elérhetők a világ nagyobb városaiban, és az elkövetkező néhány évben kiterjesztik őket más területekre is. A szervezeteknek alaposan át kell gondolniuk, hogy milyen új alkalmazásokat és szolgáltatásokat hozhatnak létre annak megnövekedett sebessége és alacsonyabb késleltetése érdekében, hogy növeljék belső működésük hatékonyságát és kielégítsék ügyfeleik változó igényeit. Kínában például vannak olyan ügyfelek, akik logisztikai és raktári tevékenységeik biztonságát és termelékenységét szeretnék növelni azzal, hogy targoncáikat MI-meghajtású VIA Mobile360 targonca-biztonsági rendszerrel látják el. Más ügyfelek 5G és MI kamerarendszerek használatát tervezik csővezetékeik állapotának figyelemmel kísérésére, hogy még a komolyabbá válásuk előtt felismerhessék a problémákat, például a korróziót. Az innováció lehetősége gyakorlatilag bármely ágazatban korlátlan.

Hogyan valósulnak meg ezek az újítások?

A legfontosabb, hogy holisztikus megközelítést alkalmazzunk az innováció felé. Ez azt jelenti, hogy meg kell határozni a lehetséges felhasználási eseteit, és azokat a hardver-, szoftver-, mesterséges intelligencia- és csatlakozási elemeket, amelyek a megvalósításához szükségesek. Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel számos szervezet szembesül, az ilyen projektek irányításához és megvalósításához szükséges megfelelő belső és külső erőforrások megtalálása. Gyakran tapasztalható például, hogy sok társaságnak, különösen a hagyományos iparágakban, hiányzik a felhőalapú MI rendszerek telepítéséhez szükséges technológiai szakértelem, mert informatikai részlegeik hagyományosan a belső hálózatok fenntartására összpontosítanak, nem pedig új alkalmazások fejlesztésére.

Mik a lehetséges akadályok? 

Sok ember számára a legnagyobb akadály a gondolkodásmód megváltoztatása. A digitális átalakulás közhelynek tűnhet, de tükrözi azt az alapvető igazságot, hogy a világ gyorsabban változik, mint valaha a történelem során. Ahelyett, hogy ezt tagadnánk, mindannyiunknak időt kell fordítanunk arra, hogy átgondoljuk nemcsak a vállalkozásunkat fenyegető veszélyeket, hanem az új lehetőségeket is, amelyeket ez megnyit. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a homokba dugjuk a fejünket! A nagy digitális átalakulás csak most kezdődött el, és nagyobb jólétet eredményez, mint valaha láttuk.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSVIA