Kép: IoT

Kijelenthető, hogy még az ötödik generációs technológia is gyerekcipőben jár, de a Qualcomm kutatóinak már a 6G víziója lebeg a szemük előtt. 

Az MWC 2021 keretein belül az egyik megbeszélésen részt vett Tingfang Ji, a Qualcomm mérnökigazgatója, aki nem mellesleg 800 szabadalommal rendelkezik a cégen belül. Ő az, aki adott egy kis betekintést abba, hogy mire számíthatunk 6G téren. Most az 5G sokkal több eszköz csatlakozását teszi lehetővé, valamint nagyobb sebességet kínál, különösen az olyan városközpontokban, mint a Times Square, és az olyan arénákban, mint a futballstadionok. Noha a 6G kétségtelenül még komolyabb tempót tud majd, kulcsfontosságú előnye, hogy ezeket a rádiókat használja a környezetének érzékelésére. A 6G segítségével a telefon képes lesz érzékelni a körülöttünk lévő eszközöket, amelyek hídként szolgálnak a fizikai és a digitális világ között.

6G
Kép: Mobile World Live

Azok a remek kibővített valóság-demók – amelyek digitális menükkel jelennek meg a szemüveg képernyőjén, amikor megnézünk például egy éttermet – a 6G-vel valósággá válhatnak. A 6G-vel az ipar is új spektrumsávokra kíván terjeszkedni. A vezeték nélküli szolgáltatók az 5G-nél a gigahertz frekvenciákat használja, amelyek hatalmas sebességet kínálnak – összehasonlítva a vezetékes kapcsolattal -, de korlátozott hatótávolság mellett. Ji elmondta, hogy a hatodik generáció már terahertz-spektrumot nézi, amely 1000-szer gyorsabb frekvencián működik, mint a gigahertz (ami maga 1000-szer gyorsabb, mint a megahertz). A 6G-vel kapcsolatos munka jelenleg alig több, mint ötletek és célok gyűjteménye. Konkrétabb az 5G Advanced, az 5G továbbfejlesztett verziójának kialakítása, amely a következő két és fél év feladata.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!