Kép: Pixabay

Athénban útjára indult az Athena projekt, amely a technológiát és az innovációt használja a városi kihívások sikeres leküzdésére. 

A város két kulcsfontosságú kérdést helyezett előtérbe a lakók és a látogatók előtt – a tisztaságot és az akadálymentesítést. Ennek érdekében bizonyos helyeken érzékelőket helyeznek el, hogy adatokat gyűjtsenek az utcák és a levegő tisztaságáról, a gyalogosok és a fogyatékkal élők körülményeiről, zajszennyezésről, hőmérsékletről és páratartalomról. Az Athena projekt azon a téren kezdődött, ahol a városháza található. A szemetesekbe 10 érzékelőt telepítettek a szemétszint mérésére, a gyalogos átkelőkön pedig az akadálymentesítési problémák felderítésére. A szenzorok által gyűjtött adatokat ezután egy kezelési platform dolgozza fel az önkormányzati hatóságok számára, hogy elemezzék és ellenőrizzék a hulladékgyűjtést és a gyalogosátkelők használatának tulajdonságait.

Kép: Pixabay

Athén polgármestere, Costas Bakogiannis úr kijelentette, városa a gyakorlatban is üdvözli a 21. századot. Igyekeznek kihasználni a technológia nyújtotta lehetőségeket, kezdve az emberekkel és az ő igényeikkel. Az érzékelők „mérik” a város életminőségét, más  szavakkal, követik a lakók és a látogatók napi szokásait, így közvetlenül és megbízhatóan adnak adatokat. Olyanokat, amelyek nemcsak a gyors beavatkozást és a megoldásnyújtását teszik lehetővé, hanem a konkrét elemekkel történő tervezést is. A polgármester szerint így  hatékonyabbak és pontosabbak lehetnek a várost érintő változtatásokban. Az Athena projekt a város, az ATCOM nevű görög digitális üzleti ügynökség, valamint a Microsoft közös projektje.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!