Kép: Magyar Narancs

Balatonfűzfő polgármestere a vírushelyzetet kihasználva hozta meg a döntést az 5G adótornyok építésének tiltásáról, de a Kúria szerint ez így nincs rendben. 

Bizonyára mindenki emlékszik arra, hogy a koronavírus okozta vészhelyzetben a polgármesterek gyakorlatilag egy személyben irányíthatták a településüket, ami így volt Balatonfűzfő esetében is. Ebben az időszakban hozta meg azt a döntést Szanyi Szilvia, a település első embere, hogy náluk bizony nem lesz semmiféle 5G fejlesztés. Mindezt azzal indokolta, hogy a lakosság jelentős része nem kér az ötödik generációs dolgokból, mert azok egészségre gyakorolt hatása nem tisztázott.

Kép: funiQ

Ennek megfelelően született az a rendelet, amit a Telex idéz, miszerint “Balatonfűzfő közigazgatási területén önálló hírközlési adótorony, új hírközlési berendezés és bázisállomás, lakó- és üdülőterületen, valamint a lakóépület elhelyezését lehetővé tévő település központi területeken, valamint azoktól … 1500 m-es távolságra nem helyezhető el.” A rendeletben arról is szó esik, hogy nem csupán a telepítés, hanem a meglévő infrastruktúra sem bővíthető 5G-s fejlesztések céljából. Ám attól függetlenül, hogy a lakosság jelentős része nem szeretne haladni a korral, a Kúria Önkormányzati Tanácsa úgy határozott, hogy mégis muszáj lesz nekik. Szerinte ugyanis az ilyesfajta hálózatfejlesztéseket építészeti, történeti, vagy természeti jelentőségű területeken valóban lehet korlátozni, de egy teljes települést érintően nem lehet tiltani. Ami pedig az 5G egészségre vonatkozó hatásait illeti, még az MTA is azon az állásponton van, hogy nincs szükség alufólia sisakra.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!