Kép: Pexels - Pixabay

A távközlésben fontos tényezőként szereplő T-Mobile, valamint az autonóm gépjárműtechnika területén jártas Halo egy egészen új koncepciót dolgozott ki a taxizásra. 

Az már régóta tudható, hogy az 5G nagyban meg fogja változtatni az eddigi életünket, és ahol még nincs ott ez a technológia, idővel úgyis megjelenik. Például a taxizásban/gépjárműbérlésben, amiben a Las Vegasban székelő Halo és a T-Mobile dobott be egy merőben új Pixabay. Ennek a lényege, hogy előbbi szerint jelenleg öt járművük üzemel, de a későbbiekben természetesen bővülni fog a park. Ezeket az autókat egy alkalmazáson keresztül tudják a felhasználók megrendelni, mint ahogy telefonon taxit hívunk. Itt jön a dolog érdekessége, ugyanis a gépjárműnek nincs sofőrje, azt távoli vezérléssel juttatják el a megrendelés helyére.

Itt az ügyfél beül a kormány mögé, és oda megy, ahová szeretne, majd kiszáll az autóból, amit utána újfent távolról, küldenek is a következő címre. Az autók a T-Mobile Ultra-Capacity középsávos 5G hálózatán keresztül csatlakoznak távvezérlőikhöz, és kilenc kamerával, radarral és ultrahangos érzékelővel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az autonóm vezetést. A szolgáltatás várhatóan ez év végén indul Las Vegasban. A Halo közleménye szerint a járműveket olyan algoritmussal látják el, amely a háttérben tanul, miközben az emberek irányítják. A teljes autonómia hatalmas kihívás mind a technikai, mind a társadalmi bizalom szempontjából, amelyet évekig nem lehet megoldani. Ám a Halo vezérigazgatója, Anand Nandakumar szerint a cégnek pont az a lényege, hogy ezekre a kihívásokra válaszoljon azáltal, hogy idővel mindent automatizál, amire igény van.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!