Kép: VentureBeat

Úgy tűnik, a chipipar jelentős változásokon fog keresztül menni, ami a COVID és az USA-Kína vetélkedés közepette rendkívül érdekes lehet. 

A napokban robbant a hír, hogy az Intel 30 milliárd dollárért (az nagyon sok forint) vásárolná fel a GlobalFoundries-t, ezzel tulajdonképpen egy olyan céget szerezve magának, ami félvezetőket gyárt neki. Ez pedig arra utal, hogy a globális chipipar hatalmas változáson fog átmenni az elkövetkezendő időszakban. Habár még a tárgyalások korai szakaszában vannak, de ha megköttetik az üzlet, óriási mérföldkő lesz az Intel életében, ami eddig hagyományosan csak saját felhasználásra gyártott félvezetőket.

intel 5g
Kép: Intel

Ez egyben újabb jelzője a chipszektor átrendezősének a COVID-19 és az USA-Kína csúcstechnológiájú vetélkedés kettős hatása alatt, miközben a világgazdaság egészében chiphiánnyal és a régi szállítási láncok megszakadásával küzd. Mindeközben a gyártói ágazat virágzik, így a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), mint a világ legnagyobb gyártója, rekordnegyedéves bevételt hozott. A csütörtöki közlésük 13,3 milliárd dollárról szólt, ami 28 százalékos növekedés. A cég vezetői azt mondták, arra számítottak, hogy az autós chipek hiánya fokozatosan enyhülni fog ebben a negyedévben, de a globális termelési kapacitás szűkössége valószínűleg a következő évben is folytatódik. A TSMC azt is közölte, hogy az elkövetkezendő 3 évben 100 milliárd dollárt fog befektetni új létesítményekbe. Az USA sem ül ölbe tett kézzel, és egy 12 milliárdos beruházásba kezdett Arizonában, amely 2024-ben kezdi meg a termelést, illetve szó van egy kisebb, Japánban létesítendő üzemről.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!