nokia
Kép: Tek Deeps

Az Ericsson pozíciója a geopolitikai feszültségek hátterében gyengült, míg a Nokia győzelme leginkább az 5G RAN-ban mutatkozik meg. 

Az Ericsson már korábban figyelmeztette a befektetőit arra, hogy piaci kockázat mutatkozik Kínában, ami annak köszönhető, hogy a svéd országvezetés kitiltotta a Huawei-t. Legutóbb az elmúlt hét péntekjén, a második negyedéves beszámolón hangzott el, hogy a befektetőknek jelentős csökkenésekkel kell számolniuk a hálózatok és a digitális szolgáltatások területén egyaránt. A Nokia eközben ünnepelhet, hiszen sikerült a pályázaton a China Mobile jóvoltából 10,11 százalékot megszereznie, amit onnan tudni, hogy a kínai cég szellőztette meg a 700 MHz-es bázisállomásokkal kapcsolatosan.

nokia
Kép: Nokia

Az pedig talán senkit nem lep meg, hogy a legnagyobbat a Huawei kaszálta, hiszen neki 60 százalékot ítéltek oda. A Reuters két, az ügyben jártas forrásra hivatkozva a China Mobile teljes pályázati értékét mintegy hárommilliárd dollárra teszi, így a Nokia összességében 4% -os részesedést nyert. A China Unicom és a China Telecom még nem hozta nyilvánosságra az 5G-szerződések részleteit, de az Ericsson a közleménye szerint ennél többre számít. Az Ericsson eladásai az idei második negyedévben Kínában egyébként 60 százalékkal estek vissza az előző év hasonló időszakához képest, bár ennek okaként az 5G csúszásban lévő bevezetését jelölik meg. Ettől függetlenül sejthető, hogy az állami tiltó döntés állhat a háttérben, holott úgy tudni, a gyártó még lobbizott is annak eltörlését illetően.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!