európa
Kép: Pixabay

Késlekedés, látszatmegoldások, bizonytalanság, és túlszabályozás jellemzi Európa jelenlegi állapotát az ötödik generációs technológia bevezetése terén. 

Az Ericsson rengeteg publikációt tesz közzé az 5G-vel kapcsolatban, ám érthető módon ezek között nem csupán olyanok vannak, amelyek a technológia óriási előnyeit, és azok globális arculatformáló képességeit részletezik. Olykor negatív hangvételű a mondandó, és így történt ez most is, amit a hwsw részletezett. A svéd nagyvállalat szerint nem túl előremutató stratégia az, hogy az európai szolgáltatók túlnyomó többsége az alsó tartományokban kezdte meg az 5G bevezetését. Már csak azért sem, mert a megfelelő sebességet és lefedettséget nyújtó hálózatokhoz az összes használható spektrum igénybevételére lenne szükség. További problémákat okozhat, hogy Európa több országában nagyon lassan haladnak az aukciók, de olyan is akad, ahol még el sem kezdődött.

Európa
Kép: McKinsey & Company

Szintén helytelen lépés, hogy több brit szolgáltató a legegyszerűbb utat választva, a 4G-s spektrumokat dinamikusan átcsoportosítva, DSS (Dynamic Spectrum Sharing) technológiával hozza létre az ötödik generációs hálózatokat. Ennek pedig az az eredménye, hogy szinte semmiféle változás nem érzékelhető a 4G-hez képest, ugyanakkor a telepítés költsége egészen minimális tud lenni. A lassú árverések, valamint a túlszabályozott EU-s környezet mellett harmadik nehezítő tényezőként jön be egyes országok és szolgátatóik esetében a beszállítókhoz köthető bizonytalanság. Több kormány még mindig nem döntött a Huawei biztonságosságáról, vagy éppen kockázatosságáról, így érthető, ha szolgáltatóként senki nem szeretné, ha esetleg a kínai gigacégtől vásárolna, aztán kormányzati szinten arra utasítják, hogy dobja ki azokat az eszközöket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!