huawei hacker kanada 5g

A Huawei úgy gondolja, azok az uniós országok, amelyek nem engedik be a kínai céget az 5G-s fejlesztésekbe, politikai döntést hoztak. 

Abraham Liu, a Huawei EU-s főképviselője az Euronews Nextnek nyilatkozva azt mondta, hogy amikor bizonyos országok politikai motivációjuk alapján hoztak döntést, akkor az bizony politika. Hozzátette ugyanakkor, a multinacionális vállalat ennek ellenére azon dolgozik, hogy része legyen Európa digitális jövőjének azáltal, hogy betartja az európai szabályozást, és együttműködik a régió partnereivel. A kínai óriás kénytelen volt újragondolni globális stratégiáját, miután Donald Trump volt amerikai elnök feketelistára tette a vállalatot, biztonsági szempontok miatt.

Az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy több európai ország is hasonlóképpen járt el. Liu a kinyilatkoztatásában arról viszont nem beszélt, hogy ezek a kifogások konkrétan miről szólnak, mert arról beszélünk, hogy az államok úgy gondolják, nem szeretnének olyan céget beengedni, amelyik adott esetben a kínai vezetéshez van bedrótozva.

Huawei
Kép Daily Express

Kiemelte azonban, hogy a vállalat igen régóta jelen van Európában, hiszen 12 országban van kutatóközpontja, és meglehetősen széleskörű együttműködési kapcsolatot alakított ki több mint 150 egyetemmel. Ez a fajta együttműködés pedig mindig a törvényeknek, méghozzá az európai törvényeknek megfelelően történt.

Európa megközelítése nagyon vegyes 

Az Európai Bizottság „közös uniós megközelítést” javasolt, és létrehozott egy 5G eszköztárat, amely megvédi a létfontosságú infrastruktúrákat a biztonsági fenyegetésekkel szemben, de a beszerzési döntéseket a tagállamokra bízza. Svédország teljesen kizárta a Huawei 5G berendezéseit, amit a gigacég bírósági úton sem tudott megakadályozni. A kelet-európai országok, köztük Románia, Lengyelország, Csehország, Lettország és Észtország is szigorú megközelítést alkalmaztak.

A nagyobb uniós tagállamok azonban árnyaltabbnak tűnő álláspontot képviselnek. Bár Franciaország megengedte a társaságnak, hogy 5G berendezéseket szállítson, ezt működési korlátozások mellett teheti, amelyek szükség esetén biztonsági ügynökségek vétójogát is magukban foglalják. A kiegyensúlyozott megközelítés és a Pekinghez fűződő kereskedelmi kapcsolatok fenntartásának szükségességének kiegyensúlyozása érdekében a német kormány idén áprilisban jóváhagyta az információbiztonsági törvényt, amely szigorítja az irányítási és infrastrukturális jelentési követelményeket az információbiztonság javítása érdekében. Az Egyesült Királyságban pedig egyértelmű a tiltás.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁShttps://www.euronews.com/next/2021/07/28/huawei-eyes-a-place-within-europe-s-digital-future-despite-5g-bans-in-some-countries