Kép: CGTN

Eddig azt hallottuk, az 5G nem csupán szebb, gyorsabb, ügyesebb lesz, de energia tekintetében gazdaságosabb is. Szakértők szerint ez egy bonyolult kérdés. 

Miközben az érintett cégek azon vannak, hogy széles körben terjesszék az ötödik generációs technológia előnyeit, kínai szolgáltatók szerint elég sokba kerül nekik az 5G-tornyok, mégpedig a felhasznált energia miatt. Ezzel kapcsolatosan érdekes gondolatok hangoztak el azon a pekingi szimpóziumon, amelyiken az 5G-ről és a karbonsemlegességről volt szó.

Ding Haiyu, a China Mobile Research Institute vezeték nélküli hálózatának és termináljainak vezetője szerint egy 5G-s báziállomás négyszer több áramot fogyaszt, mint 4G-s társa. És itt jön a képbe az, hogy a kérdés bonyolult, ugyanis az adatok továbbított bitjeit tekintve egységnek, ugyanígy négyszer takarékosabb.

Kép: Science and Technology Daily

Tehát valójában a szolgáltatóknak az lenne az érdekük, hogy minél hamarabb mindenütt 5G legyen, és felejtsük el a 4G, de amíg utóbbit szignifikánsan többen használják, addig ez nem lehetséges. Zhu Qingfeng, aki a China Unicomot képviselte a rendezvényen, azt mondta, hogy amíg az 5G állomások csekélyke létszámú felhasználót szolgálnak ki, valóban energiaégető installációk. Olyannyira, hogy éjszakánként le kell kapcsolni néhányat, a karbonkibocsátás csökkentése érdekében.

Arról is beszélt, hogy a szolgáltató áramszámlája az idei évben rekordot döntött, bár ez nem róható egyébként az 5G rovására, tekintve, hogy az ilyesfajta jelenség évek óta létező trendnek tekinthető. Bár elismerték az 5G túlzott költségeit, a szimpózium szakértői egyetértettek abban is, hogy a helyzet javul.

Több olyan technológiát soroltak fel, amelyek segítenek csökkenteni az 5G energiafelhasználását, beleértve a jobb folyamatok chipjeit, a bázisállomások automatikus alvó állapotát és felébresztését, valamint a folyékony nitrogén alapú hűtőrendszert. A szakértők megvitatták azt a lehetőséget is, hogy az 5G alacsony késleltetésű funkcióit kihasználva segítsék az elektromos hálózat felügyeletét, így okosabbá és költséghatékonyabbá téve a hálózatot.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSCGTN