huawei
Kép: Gerd Altmann - Pixabay

Megdöbbentő fordulat ez egy olyan cég esetében, mint a Huawei, amely alig egy évvel ezelőtt globális vezető szerepet töltött be az okostelefonok és a vezeték nélküli hálózati eszközök értékesítésében.

A P50 és P50 Pro telefonok bemutatóján Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzleti csoportjának vezérigazgatója azt mondta, az elmúlt két év amerikai szankciói miatt nem tudnak 5G-s telefonokkal előrukkolni, így maradniuk kell a 4G-nél. Nem meglepő, hogy az 5G hiánya akadályozhatja az eszközök értékesítését. “Legutóbbi fogyasztói felmérésünk szerint tízből kilenc kínai okostelefonhasználó várhatóan 5G -t vásárol legközelebb, a jelenlegi 36% -hoz képest” – írta Yiwen Wu, a Strategy Analytics elemzője a kutatócég honlapján. Még a belépési szintű eszközök vásárlói is azt mondják, 5G-s lesz a következő okostelefonjuk. Éppen ezért az elemző eléggé szkeptikus azt illetően, hogy a felhasználók hajlandók lesznek-e egy Huawei készüléket venni 4G-vel ugyanannyiért, mint egy alapabb telefont 5G-vel.

huawei
Kép: Huawei P8, Pixabay

A kínai gigacég sajtóeseményén Richard Yu azonban azt mondta, termékeik továbbra is csúcsteljesítményt nyújtanak, és csak nagyon apró sebességcsökkenés lesz tapasztalható, ami szinte elhanyagolható. Ez egy igazán figyelemre méltó kijelentés annak a cégnek a vezetőjétől, ami néhány évvel ezelőtt 12-18 hónapos előnyre tett szert más 5G hálózati berendezések gyártóival szemben, mint például az Ericsson és a Nokia. Az okostelefonos szektorban pedig még rosszabb a helyzet, hiszen míg 12 hónappal ezelőtt a vállalat még a Samsungot is megelőzte, jelenleg nincs benne a top 5 gyártóban. A Huawei a hazai piacán is szenved, hiszen míg 2020 második negyedévében 32 százalékos részesedést mondhatott magáénak, ez mostanra 10 százalékra zsugorodott. Jelenleg az Vivo és az OPPO megy nagyot 23 és 21 százalékkal, majd őket követi a Xiaomi és az Apple. Ezekből a számokból is látszik, hogy a konkurens gyártók elég nagyot kaszálnak a kínai óriás hanyatlásából.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!