élmény
Kép: Gerd Altmann - Pixabay

Habár a bolygó emberisége éppen chiphiánnyal küzd, és számos fejlesztés lelassult, összességében mégis halad az 5G terjedése, amiről szép ábrát is láthatunk. 

Nem fest jól a helyzet azokban az iparágakban, amelyekben szükség van a félvezetőkre, hiszen a hiány felveri az árat, miközben lassítja a termelést. Ez természetesen visszahat az ötödik generációs technológia terjedésére is, ettől függetlenül a számok természetesen emelkedést mutatnak. Jelenleg a GSA jelentése szerint 2021 júniusáig 53 országban indult el az 5G szolgáltatás, ami jelentős növekedés. Egy évvel ezelőtt ugyanis ez a szám még 38 volt, tehát újabb 15 nemzet élvezheti az 5G előnyeit. Ilyen formában nem tűnik utópisztikusnak az a jóslat, miszerint 3,5 éven belül egymilliárd felhasználója lesz az új technológiának. Összehasonlításként elmondható, hogy a 4G-nek 4, a 3G-nek pedig 12 év kellett ahhoz, hogy ezt a számot elérje. Most pedig itt egy ábra arról, hogyan állnak a bolygó országai az 5G-vel.

Kép: Statista

A legsötétebb színnel azok az országok vannak jelölve, ahol már működő szolgáltatás van, míg legvilágosabbal az, ahol még csupán éppen a tervezés zajlik. Mindemellett elmondható, hogy Dél-Korea, ahol először kelt életre az 5G, vezeti a listát, és arrafelé úgy számolják, 2025-re a mobilos szerződések 60 százaléka szól majd az ötödik generációs technológiáról. Arról pedig, hogy mennyire komoly geopolitikai kérdés az 5G, már korábban is írtunk.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSStatista