kína
3D Animation Production - Pixabay

Kína legújabb 5G-s pályázatán szinte semmiféle lehetősége nem volt a külföldi cégeknek arra, hogy akár csak egyetlen jüant is megszerezzenek. 

Sajtóértesülések szerint a China Telecom és a China Unicom 2,1 GHz-es közös pályázatának 97 százalékát a Huawei, a ZTE, valamint a Datang Mobile nyerte, és csak a maradék 3 százalék jutott külföldi vállalatnak, ami ebben az esetben az Ericsson. Történt mindez annak ellenére, hogy a svéd cég 13 százalékkal alacsonyabb ajánlatot tett, mint a Huawei.

Ez az eredmény egy két héttel ezelőtti China Mobile-pályázat nyomán jön, amelyben valamivel több mint 60% -ot a Huawei kapott egyedül, és a nem kínai beszállítók mindössze 5,4 %-ot tudhattak magukénak. Eljött tehát az a világ, amikor Kína leginkább a Huawei-t részesíti előnyben, és a külföldi vállalatok szinte már kerekítési hibaszázalékot jelentenek csupán. A valóságban azonban ez az új jelenség egyáltalán nem áll távol az ázsiai nagyhatalom régi normáitól. Egyébként is elmondható, hogy a nem kínai cégek folyamatosan kiszorulóban vannak az ország hálózati szerződéseit illetően, ezt pedig az a jelenség, hogy a Huawei-t több kormány elutasítja, csak felgyorsította.

kína
Kép: TeleTrader

Hozzá kell tenni, az országok sok esetben szeretik a saját bajnokukat futtatni, ami valahol érthető is. Míg Kína tisztviselői sokszor érvelnek a tiltás ellen azzal, hogy így az 5G-s fejlesztésekből az országok vezetői megfosztják polgáraikat a legjobb technológiáktól, és alacsony áraktól, határon belül nem alkalmazzák ezeket az elveket.

A Datang Telecom, ami egy állandóan küzdő, harmadik helyen álló vezeték nélküli szállító, soha nem tud bázisállomást eladni Kínán kívül, mégis rendszeresen felülmúlja a Nokia és az Ericsson teljesítményét a saját hazájában. Az is beszédes dolog, hogy Peking májusban csendben új közbeszerzési irányelveket adott ki az állami tulajdonú szervezetek számára. Ezekben pedig az szerepel, hogy bizonyos termékekre vonatkozóan akár 100 százalékos hazai beszállítás is lehetséges. Ez további akadályokat teremt a külföldi cégek számára, és megszegi azokat a kötelezettségvállalásokat, amelyeket Kína tett, amikor 2001 -ben csatlakozott a WTO -hoz.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!