Kép: Panorama Audiovisual

Van egy új, 5G Broadcast nevű mobil műsorszórási technológia, amely szakértők szerint lehetővé teszi a műsorszolgáltatók számára, hogy hatékonyabban juttassanak el video- és egyéb médiatartalmakat mobileszközökre és TV -képernyőkre.

A vezeték nélküli ipar már korábban is járt ezen az úton olyan technológiákkal, mint a MediaFLO, az LTE Broadcast és a DVB-H, ám ezek egyike sem hozott átütő sikert. A Qualcomm 2006-ban zárta be MediaFLO egységét, a DVB-H szolgáltatást kínáló holland KPN szolgáltató 2011-ben húzta le a redőnyt, a Verizon pedig, amely az LTE Broadcast híve volt, 2018 -ban csukta rá a kaput a go90 streaming videó szolgáltatására.

Az 5G Broadcast azonban fontos különbségekkel rendelkezik, így például nem támaszkodik a vezeték nélküli szolgáltatókra ahhoz, hogy működhessen a technológia. Mert más szolgáltatók, mint például a médiavállalatok vagy a műsorszolgáltatók, a segítségével képesek saját hálózatukat működtetni az UHF-sávban meglévő adótornyok és sugárzási spektrumok használatával, amelyek jellemzően a műsorszolgáltatók tulajdonában vannak. A végfelhasználók okostelefonon vagy más eszközön, például televízión vagy táblagépen keresztül megtekinthetik az így “sugárzott”  tartalmakat.

Kép: Kathrein Broadcast GmbH

A korábbi kísérletek megpróbálták műsorszolgáltatóvá alakítani az üzemeltetőt, de ez csak néhány országban működött, ahol a mobilszolgáltatónak megvolt a jogosultsága a sportesemények közvetítésére. Egyes országok nagyobb valószínűséggel használják majd az 5G Broadcast technológiát, mivel a műsorszolgáltatók már rendelkeznek UHF spektrumra vonatkozó engedéllyel. Bizonyos esetekben a vezeték nélküli szolgáltatónak és a műsorszolgáltatónak ugyanaz az anyavállalata, ami megkönnyíti az üzleti partnerség létrehozását.

De az Egyesült Államokban például az FCC 2008 -ban elárverezte az UHF televíziós spektrumot a 700 MHz -es sávban. Ezen licencek nagy része pedig az amerikai vezeték nélküli szolgáltatókhoz kerültek, és ezt a spektrumot használták a 4G telepítésére. Ugyanakkor a műsorszolgáltatók és vezeték nélküli szolgáltatók vélhetően több esetben valamilyen szövetséget fognak keresni, mert végső soron a sugárzott tartalmat egy vezeték nélküli eszköznek kell fogadnia, és annak szüksége lesz egy 5G Broadcast kompatibilis lapkakészletre.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSLightReading