Kép: Gizchina

Egyre több kínai állampolgár vált 5G-re, aminek a kínai távközlési szolgáltatók igencsak örülnek, hiszen folyamatosan csörög a kassza. 

Míg a Huawei-t érzékenyen érinti az USA, és a tiltáshoz csatlakozó többi ország miatt elvesztett piaca, a kínai távközlési szolgáltatók elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket. A világ első számú szolgáltatója, a China Mobile csütörtökön közölte, hogy az első félév nettó nyeresége 6 százalékkal 59,1 milliárd jüanra (9,13 milliárd dollár) nőtt, míg a bevétel 13,8 százalékkal 443,6 milliárd jüanra emelkedett. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az 5G felhasználók száma ugrásszerűen megnövekedett, és csak a China Mobile-nál 251 millió az ötödik generációs technológiát használó szerződések száma. Ez a szolgáltató felhasználói bázisának 26,5 százalékát teszi ki. De nem a China Mobile az egyetlen, ami Kínában részesül az 5G előnyeiből.

Kép: Nikkei Asian Review

A China Telecom kedden erős első félévről számolt be, mivel a bevétele 13,1 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Most 131 millió 5G felhasználóval büszkélkedhet, 36,2 százalékos penetrációval. Testreszabott 5G szolgáltatásai kiterjedtek a kormányzati ügyekre, a pénzügyekre, az ipari és a szociális szektorokra is, ami szintén jó hatással volt a pénztárcára. Ezek az eredmények annak is köszönhetőek, hogy Kína július közepéig 916 000 bázisállomást telepített, ami globálisan 70 százalékot jelent. Érdekes viszont azt is megnézni, hogy eközben mi történt az USA-ban, ahol korábban az amerikai befektetők szintén örülhettek a kínai eredeményeknek. Aztán az amerikai kormány azt állította, hogy a kínai fuvarozók kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel, bár erre kézzelfogható bizonyítékok nem voltak. Ennek az lett a következménye, hogy a három kínai távközlési óriást (China Mobile, China Unicom, China Telecom) eltávolították a New York -i tőzsdéről. Aminek az lett a következménye, hogy a kivezetés hatalmas veszteséget okozott a tengerentúli tőkepiacnak, és az amerikai befektetőknek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!