5g ericsson
Kép: Ericsson

A jelenlegi 3G-s hardverek nem kompatibilisek az ötödik generációs technológiával, így azok a gépjárműflották, amelyek nem frissítenek időben, hamar sötétben találhatják magukat. 

A vezeték nélküli hálózati technológia tovább fejlődik, és a közlekedési ágazat azon tagjainak, akik a 3G hálózatokra támaszkodnak a telematika számára csatlakoztatott járműveikben, meg kell fontolniuk, hogyan fognak lépést tartani. Szerencsére még van idő az átállásra, mert a jelenlegi tudásunk szerint a tengerentúlon a legnagyobb szolgáltatók közül csupán az AT&T áll készen arra, hogy kihúzza a konnektorból a 3G-t, de ő is csak februárban. A Sprint és a Verizon pedig ugyanezt a lépést 2022 év végére tervezi, ám ezek a dátumok akkor is komoly figyelmeztetést jelentenek. Mert lehet, hogy maga a rendszer nincs lelőve, de a 4G üzemeltetés, és az 5G telepítés mellett a szolgáltatóknak lényegesen kevesebb idejük juthat a karbantartására.

 

Ami a nagy létszámú gépjárműflottát üzemeltető cégeket illeti, mindenképpen érdemes időben váltani, hiszen a csatlakoztatott járművek és a környező infrastruktúra közötti kommunikáció sokkal megbízhatóbb, és közel valós időben működik a nagysebességű kapcsolatokon keresztül. Hatalmas mennyiségű adatot lehet betölteni a mesterséges intelligenciával rendelkező telematikai rendszerekbe, így a valós idejű adatok működőképes biztonsági, hatékonysági és megfelelőségi előnyökké válhatnak. A legfontosabb megállapítás az, hogy az új hardverre való áttérés nem szükségtelen teher, hanem nettó nyereség a flotta vezetőinek, ügyfeleinek és a dolgozóknak is. Azok a tulajdonosok, akik most váltanak, elkerülik a kihívásokat, és közben élvezik a fenti előnyöket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!