5g
Kép: Verizon

Átlagember agyával nem egészen érthetőek azok a piaci folyamatok amelyek az ötödik generációs technológia megjelenésével a 4Gt- kezdik el drágítani. 

Az egyszerű, utcai logika azt diktálná, hogy az érkezőben lévő 5G jelenleg még viszonylag drága legyen, szemben a 4G-vel, ami leköszönőben van, de a valóság nem egészen így néz ki. Különböző ipari források szerint az ötödik generációs technológia chipjeinek áresése az idei év második felében is folytatódni fog, szemben a 4G árakkal, amelyek várhatóan folyamatosan növekednek ugyanebben az időszakban. Ennek magyarázata meglehetősen egyszerű, a 4G chipek iránti kereslet még mindig nagy, de a kínálat egyre csökken.

Kép: Medium

Nem titok, hogy a hardvergyártók erőfeszítéseiket az 5G-kompatibilis hardverek gyártására összpontosítják, így például a Qualcomm és a MediaTek most 5G megoldásokat kínál minden árkategóriában. Valójában, mivel a piacok többsége továbbra is 4G-t használ, ezek a telefonok most magasabb árrést hoznak a viszonteladóknak, folyamatosan meghaladva az 5G haszonkulcsát. Hosszabb távon pedig ez a trend csak erősödhet, hiszen miközben az 5G egyre szélesebb körökhöz jut el úgy ipari, mint lakossági szinten, a 4G fokozatosan a háttérbe szorul. Aminek az lesz a vége, hogy az ötödik generációs technológia telepítése és használata is egyre olcsóbb lehet, míg a 4G mind jobban drágul, hiszen a fogyatkozó felhasználók mellett is üzemeltetni kell.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSGSMArena