Kép: Gerd Altmann - Pixabay

A tavalyi lassulás után idén ismét nagyobb tempóra kapcsolt az okostelefonok eladása, leginkább a feltörekvő piacok és az 5G miatt. 

Az IDC új adatai szerint a globális okostelefon eladások várhatóan 7,4% -kal növekednek idén. Habár 2019-hez képest tavaly a COVID-járvány miatt kissé lassultak az értékesítések, 2021 ismét jobb számokat mutat, mint két évvel ezelőtt. Az IDC szerint az Apple iOS eszközei teszik ki a nagyobb részét ennek a növekedésnek (13,8%), mint az Androidosok (6,2%). Fontos kiemelni azt is, hogy a feltörekvő piacok (Afrika, Ázsia, Közép-Kelet) területei azok, amelyek  ellensúlyozzák az Egyesült Államok, Nyugat -Európa és Kína gyengébb számait.

Kép: Devanath – Pixabay

A fellendülés másik fontos faktora az 5G, ugyanis az ilyen chippel szerelt eszközök a tavalyihoz képest 123 százalékkal jobban fogynak. Az IDC jóslata szerint ezen kütyük eladásai jövőre a teljes értékesítés 54 százalékát fogják kitenni. Ugyanakkor az 5G eszközök növekedése ellenére a globális szállítmánynövekedés várhatóan lassulni fog jövőre. De ez valószínűleg csak átmeneti állapot, hiszen ahogy szivárog le az 5G az alacsonyabb árkategóriás készülékekbe, úgy lesznek egyre elterjedtebbek. Arról nem is beszélve, hogy az ötödik generációs technológia használatához szükséges hálózat terjeszkedésével mind többen fognak majd váltani, ami az eladások növekedésével járhat. Itt elég csak arra gondolni, hogy mi történt a piaccal akkor, amikor az 5G-ben egyébként kissé lemaradt Apple piacra dobta az 5G-képes iPhone-okat.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!