Egészségügy mesterséges intelligencia

Az 5G egy olyan egészségügy eljövetelét jelentheti, ahol egy beteget a világ bármely pontjáról megműthet a szakember. 

2019 augusztusában a Vodafone az írországi University College Cork -i ASSERT -központtal (Application of the Science of Simulation to Education, Research and Medical Technology), együttműködve elkezdte létrehozni a világ első, 5G -hez kapcsolódó távgyógyászati ​​és orvosi robotikai oktatóközpontját. Barry O’Reilly professzor, a szülészet és nőgyógyászat szaktanácsadója szenvedélyesen foglalkozik ezzel a technológiával. Úgy véli, hogy a Covid-19 lett a katalizátora az iparágban bekövetkező változásoknak, mivel új ötleteket generált és arra bátorította az egészségügyi szakembereket, hogy új munkamódszereket dolgozzanak ki. A professzor szerint az egészségügy olyan, ahol nem igazán fogadják el a digitális technológiákat, és nem szeretnek változtatni a klinikai menedzsmenten. Azonban a járvány olyan helyzetbe hozta a szektort, amiben mindenkinek másként kellett gondolkodni.

A járvány kezdetén az egészségügyi dolgozók voltak a vírus által leginkább érintettek és veszélyeztetettek. 2021 januárjában, amikor Írország a harmadik hullámát élte át, a Covid-19 betegek 65% -a a vírust egy kórházban kapta el. Barry és kollégái az osztályuk biztonságának megőrzése érdekében együttműködtek egy helyi szoftverfejlesztő céggel (8 West), hogy kifejlesszenek egy Covid-19 távoli korai figyelmeztető rendszert (CREW), amely hordható eszközöket használt a hőmérséklet, a pulzusszám és egyéb paraméterek figyelésére.

Robotok

Ez egy kicsi, de hasznos lépés volt a fertőzés terjedésének korlátozásában, különösen akkor, amikor a rendszeres Covid-19 teszteléshez nem volt olyan könnyű hozzáférni, mint manapság. Barry és csapata már alkalmazza az ebből levont tanulságokat más forgatókönyvekben is, ahol előnyösebb lehet a betegek távfelügyelete, mint a túlzsúfolt várótermek.

Hozzáférés biztosítása a globális egészségügyi szolgáltatásokhoz

Barry mindig is érdeklődött a robotika felhasználásának módja iránt a sebészeti beavatkozások biztonságának és sikerességének javítása érdekében. 2007-ben ő lett az első sebész a Brit -szigeteken, aki robotot használt a méheltávolítás elvégzésére. Most az ASSERT központban azt vizsgálja, hogy az 5G hogyan javíthatja a robotsebészetet azáltal, hogy lehetővé teszi annak távoli lebonyolítását, kiküszöbölve a késleltetési időt a sebészi konzol és a sebészeti műszerek között (azaz a sebészek és betegeik között). Ez új lehetőségeket nyithat meg az egészségügyi ágazat számára, lehetővé téve a betegek részére, hogy a világ minden tájáról hozzájussanak olyan orvosi szakértelemhez, amely esetleg helyben nem áll a rendelkezésükre.

Képzeljünk el egy gyermeket Írországban, aki nagyon ritka típusú rákos daganattól szenved, mondja O’Reilly professzor. Ennek a daganatnak az eltávolítása összetett műtétet igényelhet, amely csak a világ néhány központjában érhető el. Gyakran előfordul, hogy az érintett családnak pénzt kell gyűjtenie azért, hogy  gyermekük elutazhasson ezekbe a központokba, például az Egyesült Államokban működő Memorial Sloan Kettering Cancer Centerbe, ahol meg kell operálni. Sőt, sokszor a lábadozás időszakában is ott kell lenni, ami szintén többletköltséget jelent. A távműtét forradalmi hatással lehet az ilyen helyzetekre. Amerikából egy sebész végezhet műtétet Írországban, a robotika segítségével. A legnagyobb kihívás ezen a téren a késleltetési idő vagy az ingadozó kapcsolat. A műtét során a másodpercek is számítanak de az 5G sebessége és stabilitása megoldhatja ezt a problémát. Látható tehát, hogy az 5G az egészségügy számára is forradalmi újdonságokat hozhat, olyan megoldásokkal, amik eddig nem voltak lehetségesek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!