Okosabb épületek jöhetnek
Kép: Pixabay

A közvilágítás lámpaoszlopai és a buszmegállók lehetnek az 5G-s infrastruktúra újabb segítői, és már folynak is a tesztek. 

Angliában 4 millió fontot (1,7 milliárd forint) fektetnek egy olyan tesztbe, amelyben a közvilágítás, a buszmegállók, és a térfigyelő kamerák oszlopai is részt vesznek. A cél az, hogy az 5G-hez szükséges infrastruktúrák elhelyezését vizsgálják ezeken az utcai elemeken, a technológia minél gyorsabb elterjedése érdekében. Ez a megoldás azért lehet jó, mert az 5G hálózati berendezések olcsóbb, gyorsabb és csekélyebb vizuális hatású telepítése érhető el. A hálózatüzemeltetők azonban gyakran nehezen tudják beszerezni a szerkezet alkalmasságának ellenőrzéséhez szükséges információkat, például a helyét, fizikai méreteit, az utcához való közelségét vagy az áramforráshoz való hozzáférést.

Kép: GOV.UK

Válaszul a kormány digitális vagyonkezelési platformok kidolgozásába kezdett, ami lehetővé teszi, hogy könnyebben megoszthassák a szükséges adatokat. Matt Warman, a digitális infrastruktúrák minisztere szerint az utcákon található lámpaoszlopok óriási potenciállal rendelkeznek az 5G hálózat kiépítésének felgyorsítására. A szolgáltatók szerint pedig a mobilhálózatok kritikus fontosságúak az Egyesült Királyság gazdasági fellendülésének szempontjából. Örülnek annak, hogy az ezt nehezítő akadályok lebontása, és az 5G-be történő beruházások felgyorsítása új digitális platformok kipróbálásával hozza össze az állami szerveket és a mobilszolgáltatókat. Az angol kormány egyébként azt is fontolgatja, hogy a szélessávú kapcsolatot biztosító cégeknek több mint egymillió kilométer földalatti közműcsatornát biztosítanak.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!