Kép: Pixabay - Gerd Altmann

A környezetvédelem számára is fontos lehet az 5G, hiszen egyes adatok szerint jelentősen csökkenthető vele a széndioxid kibocsátás. 

Az 5G és az IoT bevezetése 2035-ig 78%-kal csökkentheti az Egyesült Királyság széndioxid-kibocsátását, áll a WPI Economics londoni tanácsadó cég jelentésében, amelyet a Vodafone számára készített. Az új digitális technológiák alkalmazása csak a gyártás, a közlekedés és a mezőgazdaság kulcsfontosságú területein évente akár 4%-kal is csökkenthetné az Egyesült Királyság teljes kibocsátását. Ez 17,4 millió tonnának, azaz egész Északkelet-Anglia éves kibocsátásának felel meg. A városokban a közlekedés hozná a legtöbb (87%) szén-dioxid-megtakarítást a digitális technológia révén. Vidéken azonban, nem meglepő
módon, a mezőgazdaságból származna 38% csökkenés.

Az IoT, mint másik fontos csökkentő faktor

A növénytermesztésben, valamint a talaj, a műtrágya, a takarmány és a víz nyomon követésében használt intelligens IoT-érzékelők hatalmas potenciállal rendelkeznek a pazarlás csökkentésében és a hatékonyság növelésében, tehát a környezetvédelem törekvéseit elősegítően. A jelentés szerint ez 4,8 millió tonna szén-dioxid-egyenértékű kibocsátás megtakarításához elegendő.

Kép: Pixabay – ejaugsburg

A közlekedés terén az IoT és az 5G, valamint a fejlett telematikai eszközök használatával olyan célokat lehet elérni, mint például a futárszolgálatoknak az okosabb, rövidebb útvonalak megtervezése és az üresjáratok csökkentése. Ha ennek eredményeképpen kevesebb üzemanyagot használnának, az Egyesült Királyságban évente 9,3 millió tonna széndioxid-egyenértékű kibocsátást takaríthatnának meg. Ez annyi, mintha 2 millió autó kerülne le az utakról.

Gyárak, és távközlés 

A gyárban a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazása az intelligens építési megoldásokkal együtt gyorsabbá és energiatakarékosabbá teheti a gyártósorokat. A végeredmény évi 3,3 millió tonna széndioxid-kibocsátás csökkenése lehet. Ez megegyezik 600 000 autó gyártásának kibocsátásával. Távközlés terén a Vodafone maga is célul tűzte ki, hogy 2030-ra (az Egyesült Királyságban 2027-re) megszünteti a széndioxid-kibocsátást globális működése során. Emellett 2040-re a globális kibocsátás nettó nulláját is el kívánja érni, beleértve az ellátási láncból és az üzleti utazásokból származó kibocsátást is. A mobilipar a világ egyik első jelentős ágazata volt, amely önkéntesen, tudományosan megalapozott célokat tűzött ki a kibocsátáscsökkentésre vonatkozóan. Az Ericsson kutatása szerint a távközlés egésze a kibocsátás mintegy 1,4%-át teszi ki világszerte.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

 

FORRÁSLightReading