Kép: Chickenonline - Pixabay

Tudjuk, hogy Dél-Korea elég jól áll az ötödik generációs technológia telepítését illetően, de ha pusztán a számokat nézzük, a kép eléggé árnyalt. 

Amikor az 5G telepítéseket emlegetjük, mindig felmerül Kína és Dél-Korea neve, mint vezető államok, ám náluk sem lehet azt mondani, hogy annyira előrehaladottak lennének az állapotok. Kínában például a meggyőző számok ellenére számtalan olyan terület van, ahol nem csupán az ötödik generációs technológia nincs jelen, hanem eleve internet sem érhető el. A koreai állapotok is árnyaltak, hiszen az év második negyedévének számai szerint az ország 5G hálózatos bázisállomásainak száma az összesnek mindössze 11 százalékát tette ki. Mindezt úgy, hogy ráadásul a felhasználók sincsenek elragadtatva a szolgáltatástól.

Kép: Lee seonghak – Pixabay

Az április-júniusi időszakban 162 099 bázisállomás volt az országban 5G-vel, szemben az összesen 1,47 millió mobilhálózati bázisállomással – derül ki a Korea Communications Agency adataiból. Az 5G bázisállomások számát messze felülmúlta a mintegy 1 millió 4G-s és a több mint 300 ezer 3G bázisállomás. Ehhez képest az 5G-felhasználók száma júliusban 23,8 százalékot tett ki, tehát valamivel több mint 17 milliót, míg a 4G-felhasználók száma 50,5 millió, a 3G-felhasználóké pedig 20,2 millió volt.

Érdekesség, hogy a mobilszolgáltatók a hálózatok 2019. áprilisi indulása óta elég sok panasszal szembesültek felhasználói oldalról. Ezek általában a szakadozó, és nem megfelelő sebességű kapcsolatot sérelmezték. Az év elején néhány 5G-felhasználó pert indított az ország három nagy szolgáltatója – az SK Telecom Co., a KT Corp. és az LG Uplus Corp. – ellen, kártérítést kérve a kiábrándító hálózati szolgáltatások miatt. A növekvő nyomás hatására a három fuvarozó az év elején megállapodott abban, hogy megosztják 5G bázisállomásaikat a távoli vidéki területeken, hogy felgyorsítsák a lefedettség bővítését. Dél-Korea célja, hogy jövő év végére országos 5G-lefedettséget hozzon létre.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!