A többek között az 5G-vel kapcsolatos témákban is szakértőnek számító LightReading kemény hangú cikkben írt a Huawei pénzügyi vezetőjének ügyéről. 

Sok tartalmunknak szokott forrása lenni a LightReading, amely többek között az 5G-vel kapcsolatosan is több érdekes írást közöl minden héten. Ezúttal azonban egy véleménycikk látott napvilágot a felületükön, ami keményen belemegy a Huawei pénzügyi vezetőjének kanadai letartóztatási ügyébe. Meng Wanzhout, csalás vádjával kaszlizták be, mégpedig az USA kérésére, nagyjából három évvel ezelőtt. Nem sokkal rá a kínai hatóságok Michael Kovrigot és Michael Spavort hurcolták börtönbe, akiket kémkedéssel gyanúsítottak. Ők egyébként néhány napja érkeztek meg hazájukba, miután szabadon engedték őket.

A Kínában bebörtönzött “két Michael” – Kép: CVT News

Kína természetesen ragaszkodott ahhoz, hogy nem megtorlásról van szó, ám ennek ellent mond, hogy szabadlábra helyezésük pillanatokkal azután történt ahogy az USA ejtette a Meng elleni kiadatási eljárást. Ez a tény a szerző szerint egyértelműen rávilágít arra, hogy az ázsiai ország nem mondott igazat. Hozzáteszi azt is, hogy mindez a Huawei-re sem vet jó fényt, hiszen a cég folyamatosan azt sulykolja, hogy nincs semmiféle kormányzati kapcsolata. Ennek ellenére az anyaország mégis képes emberrablásig süllyedni, hogy gigavállalata érdekeit védje. Bár fogságuk minden részletére még nem derült fény, feltételezhető, hogy Kovrig és Spavor nem a Mandarin Oriental medencéje mellett fogyasztották a Singapore Slingset, írja Iain Morris, a cikk szerzője, aki szerint a két férfit 2019-ben állítólag akár napi nyolc órán keresztül is kihallgatták. Mindezt tetézte az, hogy 24 órás mesterséges megvilágítás a fogva tartás részét képezte. Ezzel szemben Meng a több millió dolláros ingatlanában volt házi őrizetben. Sőt, szabadon járkálhatott a város bizonyos részeiben, bár nem hagyhatta el azt. Egy 2019 decemberében közzétett nyílt levelében lírai hangon mesélt a sűrű erdőkről és a bíborvörös dombokról, amelyeket láthatott. A börtöncellák kilátása valószínűleg kevésbé volt felemelő Kovrig és Spavor számára.

Politikai indíttatás

Bármennyire is gyenge volt a Huawei pénzügyi igazgatója elleni vád, azt a nyugati média teljes nyilvánossága előtt hajtották végre. Még olyan dokumentumokat is nyilvánosságra hoztak, amelyeket Kanada nem volt hajlandó a bíróság elé tárni. Azok és más dokumentumok kétségbe vonták a Meng elleni vádat – miszerint félrevezette az HSBC bankot a Huawei és a Skycom, egy Iránba termékeket értékesítő berendezésgyártó vállalat közötti kapcsolatról -, ami talán hozzájárult az ügy elbukásához. Míg a világ minden nap olvashatott Meng szorult helyzetéről, addig Michaelékről semmit nem lehetett tudni.

Meng Wanzhou, a Huawei pénzügyi igazgatója – Kép:The Japan Times

Ebből azonban senki sem kerül ki dicsőséggel. A több évig húzódó kiadatási ügy az USA-t nézve politikai indíttatásúnak, és egyre értelmetlenebbnek tűnt. Eredetileg úgy látszott, hogy ez egy nyitó lépés a Huawei elleni kampányban, amely végül szankciókat fog indokolni. Ezeket a szankciókat azonban a bírósági eljárással párhuzamosan vetették el. De Kína sem jobb.

A végkifejlet bohózatszerű volt, és eléggé ellentmondásos. Meng az ügyvédei szerint beleegyezett abba, hogy 2022-ben halasztott büntetőeljárást indítanak ellene, de ez nyilvánvalóan soha nem fog megtörténni. Az első hírek szerint megengedték neki, hogy hazatérjen Kínába, miután beismert néhány szabálysértést, de az ügyvédei nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy “nem vallotta magát bűnösnek”.

Kína nacionalista és államilag ellenőrzött sajtója ujjongott, és Meng hazatérését egyenesen amerikai vereségként kezelte. Tette mindezt anélkül, hogy Kovrig és Spavor létezését egyáltalán tudomásul vette volna. Visszatérve a totalitárius Kínába, Meng a legjobb formáját hozta, kötelességtudóan dicsérte Hszi Csin-ping diktátort és köszönetet mondott kegyeltjeinek. Kanadában még a bokájára erősített nyomkövetővel is nagyobb szabadsága lett volna, zárja sorait a LightReading írója.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!