5g
Kép: Ericsson

Egy elég komoly felmérés kimutatta, azt, ami egyébként is sejthető. Hiába a sok 5G-képes mobileszköz, ha egyszer a lefedettség csekély. 

Az amerikai mobilfelhasználók idejük kevesebb mint 25%-át töltik az 5G hálózatokhoz csatlakoztatva, mivel az eszközgyártás messze előtte jár a lefedettségnek. Az 5G-képes eszközök széles körű elérhetősége ellenére az amerikaiak az online idejük kevesebb mint 25%-át töltik 5G-hálózatokhoz csatlakozva – derül ki a Digital Trends adataiból. Az 5G készülékek elterjedése gyorsan meghaladta az 5G lefedettséget, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatók nyomás alatt vannak, hogy lefedjék növekvő 5G-s ügyfélbázisukat.

Hogyan jutottunk idáig? 

Az IDC előrejelzése szerint a szállítás 7,4%-os éves növekedését a prémium kategóriás 5G készülékek, például az Apple iPhone 13-as készülékei fogják adni, ami nyomást gyakorol a hálózatüzemeltetőkre és a szolgáltatókra is az 5G lefedettség bővítését illetően. Papíron az USA nagy része be van takarva 5G-vel, de sok a félreértés és előfordul, hogy az 5G hálózati hozzáférést jelentő szolgáltatók valójában csak a 4G-LTE sebességet növelik. Az 5G kiépítés vonatát rendesen kisiklatta a világjárvány, hiszen a hálózatfejlesztések megrekedtek, és az olyan összetevők, mint az infrastruktúra, egyre szűkösebbek lettek.

Az Egyesült Államok kiesett a leggyorsabb mobilsebességek top 10-éből. A Speedtest szolgáltatást működtető Ookla megállapította, hogy az USA lemaradt a világ iPhone 12 5G sebességét tekintve. New York City például a 14. helyen végzett a globálisan tesztelt 15 város közül. Az amerikai felnőttek többsége azt mondta, hogy nem szándékozik 5G-re frissíteni, főként a magasabb árak és a technológia iránti érdektelenség miatt.

A probléma 

Az 5G széles körű elérhetőségének és lefedettségének marketingje ellenére a legtöbb szolgáltató még mindig önálló 5G-hálózatokat épít ki. Olyanokat, amelyek a jel- és információátvitelhez egyaránt 5G-cellákat használnak anélkül, hogy a korábbi 4G-LTE-hálózatokra támaszkodnának. Dr. Paul Carter, a Global Wireless Solutions vezérigazgatója és alapítója szerint sok olyan várható előny, amely egy teljesen működő 5G hálózatból származna  (minimális késleltetés, AR/VR alkalmazások, hihetetlenül gyors feltöltési és letöltési sebességek, teljesen autonóm vezetés) nem fog megvalósulni, amíg az önálló 5G meg nem valósul.

A következő lépés 

A szolgáltatókon múlik, hogy az önálló 5G-kapcsolatokat kiépítsék az amerikai városok korlátozott hozzáférési zónáin túl. A fogyasztók már most is kezdik elveszíteni érdeklődésüket az 5G szolgáltatás és annak előnyei iránt. Annyira, hogy a Waveform szerint a fogyasztók 67%-át nem izgatja az ötödik generáció technológia. Ahhoz tehát, hogy az 5G gyorsan terjedjen, nem elég a mobileszköz, kell a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező hálózat is. Ezt pedig csakis a szolgátatók tudják biztosítani.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSEmarketer