Kép: analogicus - Pixabay

A lézersugár nem csak arra jó, hogy Darth Vader lecsapja vele a saját fia kézfejét, hanem arra is, hogy árammal lássa el az 5G-s bázisállomásokat. 

Az Ericsson világelsőnek tartja magát abban a proof-of-conceptben, amely lézersugár technológiát használ egy 5G bázisállomás teljesen vezeték nélküli, elektromos hálózati csatlakozás vagy helyszíni áramtermelés nélkül történő táplálására. A lézeralapú optikai sugárzási technológia az elektromos áramot nagy intenzitású fénnyé alakítja át, amelyet a bázisállomáson felfognak, és vezeték nélküli energiaellátás céljából elektromos árammá alakítanak.

Ezzel részben megoldható az új cellahelyek telepítésének egyik legnagyobb kihívása. Az áramhoz való hozzáférés és a kapcsolódó folyamatai időigényesek és költségesek lehetnek, vagy a földrajzi elhelyezkedés miatt nehézkes, különösen, ha a hálózatok egyre inkább szétszóródnak. Kevin Zvokel, az Ericsson észak-amerikai hálózatainak vezetője szerint a lézersugaras megoldás megszűnteti az egyik legnagyobb akadályt, ami az energiaellátás kérdése. Mindez időmegtakarítást, illetve nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, ami az ügyfelek számára is előnyös.

Hogyan működik? 

A teljesítménysugár-adó az elektromosságot fotonokká (lézersugárrá) alakítja át, amelyeket a fotovoltaikus vevőhöz küld, és a fotonokat visszafordítja használható elektromossággá. Ezt a villamos energiát aztán a bázisállomás alatti PowerLight áramelosztó dobozban tárolják.

Kép: Ericsson

A bemutatón a PowerLight lézertechnológiáját használó optikai teljesítménysugár több száz watt teljesítményt tudott több száz méteren keresztül a levegőben továbbítani. A sugár láthatatlan és csendes is.

Biztonságos? 

Jansson elmondta, hogy a rendszer közepén továbbított teljesítménysugarat egy láthatatlan henger védi (biztonsági gyűrűnek nevezték el), és ha bárki vagy bármi megszakítja a sugár továbbítását, az ezredmásodperceken belül lekapcsol. Még akkor is, ha a lézersugár átmenetileg megszakad, a bázisállomás működőképes marad, mivel egy tartalék akkumulátor átveszi az ellátás feladatát. Ennek demonstrálására az Ericsson egy akadályt lengetett a PV-vevő előtt, miközben a sugár folytonosságát egy LED jelezte, ami pirosra váltott, ha megszakadt, és zöldre, ha megint folytonossá vált.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!