Kép: CoinDesk

Valahogy nem meglepő, hogy a China Mobile 5G tenderén az 1,16 milliárd dolláros szerződés a ZTE-nél és a Huawei-nél kötött ki, és nem a Nokiánál vagy az Ericssonnál. 

A China Mobile 1,16 milliárd dollár (7,5 milliárd CNY) értékű hálózati szerződést ítélt oda az ország legnagyobb berendezésgyártóinak, a Huawei-nek és a ZTE-nek. Ezzel a Nokia és az Ericsson teljesen kimaradt ebből a buliból, pedig korábban nekik is jutott a jóból. A konvergens 4G/5G maghálózati szerződés végleges nagyságát nem hozták nyilvánosságra, de a C114.net értesülései szerint a Huawei és a ZTE hasonló, 7,49 milliárd CNY és 7,46 milliárd CNY összegű ajánlatot nyújtott be.

Kép: GSMArena

Mivel a Huawei egyre kevésbé szívesen látott partner a nyugati országokban 5G-s törekvéseiben, talán nem túl meglepő, hogy a China Mobile tenderén viszont a két kínai cég nyert.  Ugyanakkor a finn és a svéd cég sem feltétlen panaszkodhat, hiszen júliusban a Nokia Shanghai Bell 10,1 százalékos részesedést szerzett a China Mobile 5G rádiós szerződéséből, míg svéd riválisa 9,7 százalékos részesedést kapott. Egy hónappal később az Ericsson mintegy 3 százalékos részesedést nyert a China Telecom és a China Unicom közös 5G RAN-tenderéből, amiből viszont a finnországi gyártó kimaradt. Míg az Ericsson felkészült arra, hogy a Kína és Svédország között zajló vita miatt alacsonyabb lesz a piaci részesedése a kínai szárazföldön, addig a Nokia reménykedett a piac javulásában, és Pekka Lundmark vezérigazgató korábban azt mondta. Szeptemberben az Ericsson bejelentette, hogy bezárja kínai kutatási létesítményét, de tagadta, hogy a döntést a piaci részesedés elvesztése indokolta.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!