Kép: RCR Wireless

A felhőalapú ökoszisztéma terén az olyan vállalatok, mint például Amazon, a Google és a Microsoft egyértelműen csúcsragadozó, és ennélfogva szignifikáns alakítói az 5G-nek is. 

A hálózati és internetszolgáltatási infrastruktúra kezelése a felhőalapú ökoszisztéma alapvető funkciója. Ahhoz, hogy ez az infrastruktúra rugalmasan skálázható legyen a fogyasztók és a vállalatok gyakran ellentétes igényeinek kielégítésére, úgynevezett hyperscale  szolgáltatásokra van szükség. A “hyperscale computing” a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások gyors nyújtására optimalizált adatközponti szervereket és műveleteket jelenti. Az ilyen szolgáltatások piaca a felhőgazdaság növekedésével robbanásszerűen megnőtt. A középszintű piacot a regionális szereplők, a kisebb felhőszolgáltatók és a szoftver mint szolgáltatás (Software as a Service – SaaS) szolgáltatók versenye jellemzi. Azonban a néhány csúcsragadozó szerverek millióit üzemelteti világszerte működő adatközpontokban, őrületes mennyiségű összeköttetéssel. A Synergy Research szerint a nyilvános felhőpiac 80%-át az AWS, a Microsoft Azure, a Google Cloud, az Alibaba és az IBM teszik ki. Más vállalatok, például a Facebook és az Apple bár hasonló nagyságrendű adatközpontokat üzemeltetnek, de kifejezetten a saját működési igényeikre.

Együttműködés vagy versengés? 

A távközlési iparág a szolgáltatásalapú architektúra (SBA) által meghatározott 5G maghálózati technológiára áll át. A skálázható működés elengedhetetlen a kommunikációs szolgáltatók számára. De hogy a jelenlegi hyperscale piac hogyan illeszkedik a szolgáltatók jövőképébe, az még meghatározásra vár.

5g penetráció

A telekommunikációs szolgáltatók érthető módon óvatosak, hiszen az IBM egyik jelentése szerint a legtöbben tisztességtelen előnyt látnak a legnagyobb vállalatok oldalán realizálódni. Ezt azzal indokolják, hogy ők viselik az infrastruktúrába való beruházás terhének nagy részét, de a legtöbb pénzt az infrastruktúra használatával – és nem annak kiépítésével – keresik. Tehát az olyan cégek, mint például az Amazon, a Google, vagy a Microsoft, olyan környezetben tudtak gyarapodni, ahol nem volt jelen a szolgáltatókra kirótt korlátozó szabályozási környezet. Jyeh Gan, a Dell EMC Extreme Scale Infrastructure üzletágának igazgatója szerint ezeknek a gigavállalatok már mindenki otthonában ott vannak. Ezért az ő cége és a hozzá hasonlók bár megpróbálhatnak hasonlóan építkezni, mint például a Googl, de időbe telik, amíg az egész világon mindenhol kiépítik ezt a fajta infrastruktúrát.

Hiperscale az 5G szélén
A hiperskálázók gyorsan kínálták a Multi-access Edge Computing (MEC) megoldásokat, amelyek a számítási funkciókat az adatközpontokból a hálózat szélére, a felhasználóhoz közelebb tolják. A MEC előfeltétele a nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű funkcióknak, amelyeket a fejlett 5G Standalone (SA) hálózatok kínálnak. Van hely az együttműködésre és a versenyre, miközben mindenki megalapozza a hosszú távú 5G üzleti növekedést és terjeszkedést.

Ugyanakkor a másik oldalnak is van egyfajta meglátása mindezzel kapcsolatban, hiszen a Google Global Mobile Edge Cloud (GMEC) víziója szerint a vállalat segít a szolgáltatóknak az 5G pénzzé tételében, különösen a fogyasztói piacon túlmutató üzleti szolgáltatási platformként. Például a működési hatékonyság javításában az OSS, BSS és egyéb rendszereik felhőjének használatával.