Kép: cobots.ch

Az automatizálást nagyban segíti az 5G, így robotok és cobotok is egyre inkább részt vesznek az ipari folyamatokban. 

Ahogy az iparágak számos területén, úgy az automatizáció a logisztikában is növekvő tendenciát mutat globálisan és az elkövetkező években meghatározó lehet az ezzel foglalkozó cégek számára. A technológia folyamatos fejlődése a raktározással, az áruk mozgatásával foglalkozó vállalatokat is érinti. A nagyobb hatékonyságra való törekvés és a koronavírus a raktározási folyamatok automatizálásához vezetett. Manapság a cégeknek rendkívül fontos, hogy az árumozgatás során elsődlegesen a hatékonyságra összpontosítsanak, hogy lépést tudjanak tartani a piac és a fogyasztók igényeivel.

2026-ra duplája lesz a logisztikai automatizálási piac értéke

2020-ban 52,19 milliárd dollár volt a logisztikai automatizálási piac értéke, egy felmérés szerint pedig ez a szám 2026-ra duplájára, 104,53 millió dollárra emelkedhet. Az ipari tárgyak internetének (IIoT) megjelenése és az összekapcsolt rendszerek hálózatának lehetősége segíti az iparágakat számos feladat elvégzésében, mint például az anyaggyűjtés, válogatás, rendelés, csomagolás, raktárbiztonság és ellenőrzés.

Kép: KBV Research

Ez a tényező óriási árréssel segíti a működési hatékonyság javítását. Az IoT segít átalakítani a modern raktárat egy összekapcsolt és összehangolt rendszerré, lehetővé teszi az eszközök és a rendszerek számára az adatok gyűjtését, tárolását és megosztását is. Továbbá raktári robotok, drónok, raklapok, berendezések csatlakoztatásáért is felelős.

Robotok=kisebb élőmunkaerő-igény 

A robotok jelentős funkciókat töltenek be a világ számos pontján, és várhatóan az elkövetkezendő években a logisztikában is egyre nagyobb mértékben lesz megfigyelhető a tevékenységük. A robotok a raktározási folyamatok során használhatók többet között csomagolásra, válogatásra, kötegelésre, szállításra és ellenőrzésre is. Becslések szerint 2025-re 50 ezer robotraktár és mintegy 4 millió robotberendezés fog üzemelni világszerte. A Bank of America felmérése szerint 2025-re az összes gyártás 45%-át robottechnológiával végzik majd. Egyes vállalatok már milliókat fektettek a raktározási és szállítási hatékonyság növelésébe. A robotok hetente több ezer megrendelést képesek lebonyolítani, és az sem utolsó szempont, hogy alkalmazásukkal a munkaerő költségei is jelentősen csökkenthetők. Kérdés, hogy mit jelent ez majd a munkavállalók számára.

Cobotok – kapcsolat az ember és a robot között

Az automatizálás jelentős lépése a cobotok megjelenése. Ezek olyan robotok, amelyek emberrel együttműködve dolgoznak, így más  néven együttműködő robotoknak nevezve növelik az emberi munka hatékonyságát. Segítenek olyan folyamatokban, mint az áruk kezelése és csomagolása, ezáltal időt spórolnak a munkavállalónak. A legtöbb vállalat azért választja ezt a módszert a robotok helyett, mert így nem kell megválni az emberi munkaerőtől, azonban jelentős mértékben, hatékonyan növelhető a munkaerő kapacitása. A Loup Ventures előrejelzése szerint a co-bot iparág 625 milliárd dolláros piaci lehetőséget jelent majd 2025-re.

Így kell elképzelni a cobotok segítségét – kép: the Robotiq blog

Bár a teljes automatizálás adja a  legnagyobb hatékonyság növelést, ez sok vállalkozás esetében még túl nagy beruházást, vagy túlságosan későn megtérülő befektetést jelent. Viszont a fokozatosság elve szerint kicsi, de előre megtervezett és folyamatos lépésekkel lehet a hatékonyságot növelni. Jó példa lehet erre a fejlett és integrált raktárirányítási rendszerek bevezetése,  a folyamatok részleges automatizálása is, de akár a korábbiaknál hatékonyabb anyagmozgató berendezések, vagy biztonsági berendezések használata, amelyek segítségével ugyanakkora munkaerővel és eszközparkkal is lényegesen több árut lehet megmozgatni egységnyi idő alatt.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!