Nagyon sokan vannak, akik az 5G technológia esetében nem tudnak elvonatkoztatni a telefonoktól, holott lényegesen többről van szó. 

Amikor az ötödik generációs technológiáról van szó, sokaknak általában a telefonok jutnak eszükbe, ami nem is meglepő, hiszen az 5G-s mobilok vannak leginkább előtérben. De ahogy mi is többször rámutattunk, az 5G technológia ennél sokkal többről szól, akár az otthonokban, akár az iparban, akár bármely más területen. Éppen ezért fontos, hogy újra és újra eszünkbe jusson, a szupergyors 5G-hálózatok kiépítése új korszakot nyit mindenben, legyen az továbbfejlesztett virtuális valóság, vagy távolról elvégzett szívműtétek Ez a vízió csak lassan valósul meg, de az 5G-képes eszközök első hulláma már itt van velünk.

5G technológia az otthonokban

Az 5G első fogyasztói piacra kerülő felhasználási lehetőségei között szerepel az otthoni szélessávú internetszolgáltatás azok számára, akik nem csak a kábeltévé-számláikat akarják csökkenteni, hanem teljesen le akarnak mondani a vezetékes internet-hozzáférésről.

Kép: Geek Tips

A Samsung Electronics Co. például összefogott a Verizon Communications Inc. vállalattal, hogy vezeték nélküli 5G routereket kínáljon, amelyek otthoni szélessávú hozzáférést biztosítanak. Ezek a routerek ugyanúgy veszik az 5G jeleket, mint egy okostelefon.

Laptopok

További fogyasztói eszközök, amelyek már elkezdtek beszivárogni a piacokra, az 5G-kompatibilis laptopok, amelyek mindegyike gyorsabb, hagyományos társaik, és jobb minőségű videónézést kínálnak 5G hálózatra csatlakozva. A Lenovo augusztusban fogott össze az AT&T-vel, hogy kiadjon egy 5G laptopot, a ThinkPad X13 5G-t. A 13,3 hüvelykes kijelzővel rendelkező eszköz szállítása a múlt hónapban kezdődött, és körülbelül 1500 dollárért kapható. A Samsung júniusban szintén bemutatott egy új, 5G-kapcsolatot kínáló laptopot, ami Galaxy Book Go 5G névre hallgat. 14 hüvelykes képernyővel rendelkezik, és körülbelül 800 dollárért árulják.

És a jachtomon hogyan lesz 5G? 

Nos, akinél ez egy jogosan felmerülő kérdés, az több szempontból is szerencsés. Egyrészt futja neki jachtra, másrészt így sincs veszve a kapcsolat. A Meridian 5G, a monacói székhelyű, szuperjachtok – vagyis az igazán nagyok – számára internetszolgáltatást nyújtó cég 5G Dome Router néven reklámoz egy olyan antennákat és modemeket tartalmazó kombinációt, amely lehetővé teszi, hogy a parttól mintegy 100 kilométeren belül még hozzá lehessen férni az 5G-hez. A szett ára egy átlagos méretű szuperjacht esetében körülbelül 17 000 dollár.

Drónok

Természetesen mindezek a kütyük csak ott hasznosak, ahol az 5G hálózatok elérhetőek, ami még mindig elég szegényes képet mutat. Ez igaz a Qualcomm Inc. által augusztusban bemutatott új dróntechnológiára is, amely 5G és mesterséges intelligencia képességekkel rendelkezik.

A kép csak illusztráció

A Qualcomm Flight RB5 5G Platform nevű technológia a vállalat szerint jobb minőségű fotó- és videógyűjtést tesz lehetővé. Az 5G-s drónok számos iparágban, köztük a filmkészítésben, a térképezésben és a tűzoltáshoz hasonló vészhelyzeti szolgáltatásokban használhatók. Az 5G által lehetővé tett új kameratechnológia miatt a drónok például nagy területek feltérképezésére és az adatok gyors továbbítására használhatók elemzés és feldolgozás céljából.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!