Kép: BlockToro

Ha nem is átverés, de mindenféleképpen megtévesztő képet mutatnak azok a térképek, amelyek mindenféle színnel optimista képet festenek az 5G-ről. 

A tengerentúli mobiltársaságok rózsaszín vagy kék színűre festett térképekkel reklámozzák a nagy sebességű 5G szolgáltatást, hogy széles körű lefedettséget sugalljanak, de a legújabb generációs vezeték nélküli technológia valójában csak az idő kevesebb mint egyharmadában érhető el még a legjobban ellátott államokban is, derül ki az új adatokból. Habár mindez nem átverés, de önmagában az 5G-vel kapcsolatosan eléggé hamis képet sugall.

Van, de mégsincs

Az 5G technológiát úgy tervezték, hogy gyorsabb legyen, mint a 4G vezeték nélküli szolgáltatás, és olyan kis késleltetéssel, ami akár az önvezetésű autók tömeges elterjedését is lehetővé teheti. Az OpenSignal csütörtökön közzétett elemzése szerint tesztelőik a T-Mobile 5G-vel csak az idő 34,7%-ában, az AT&T-vel 16,4%-ában, a Verizonnal pedig csak 9,7%-ában tudtak kapcsolatot létesíteni. És ez általában nem a sokak által várt leggyorsabb 5G-re vonatkozik. A számok szöges ellentétben állnak azzal, amit a szolgáltatók a reklámjaikban az 5G-ről ígérnek, és azt mutatják, hogy mennyire számítanak az 5G-re, mint értékesítési szempontra a mobilszolgáltatások éles versenyben lévő piacán.

Nem átverés, de nem is a valóság

A T-Mobile azt hirdeti, hogy “Amerika legnagyobb, leggyorsabb és legmegbízhatóbb 5G hálózata”, egy szinte teljesen rózsaszínnel borított térképpel, ami széles lefedettségre utal. Ám ez nem tesz különbséget, hogy az ügyfél milyen típusú 5G-t kap, de az apró betűs rész szerint az alacsonyabb teljesítményű változatok keveréke. A csúcsteljesítményű “ultrakapacitású” 5G lefedettség eközben az ország nagy része helyett csak “több száz városban és (több millió ember számára)” érhető el.

T-Mobile
Kép: T-Mobile

Az AT&T azt állítja, hogy a “legmegbízhatóbb 5G hálózattal” rendelkezik, hivatkozva a mobilhálózatokat értékelő Global Wireless Solutions által az AT&T számára végzett tesztre. A vállalat ugyanakkor megjegyzi, hogy nagy sebességű 5G+ hálózata “az Egyesült Államok több mint 20 államának kiválasztott nagy sebességű zónáiban és helyszínein érhető el”.

A reklámok és a lefedettség között látszólag fennálló eltérésről a T-Mobile hálózati mérnöki alelnöke, Grant Castle azt mondta, hogy szerinte a vállalat jól áll. Bár azt is elismeri, hogy még nem olyan a hálózatuk, mint szeretnék, de dolgoznak rajta. Andre Fuetsch, az AT&T hálózati szolgáltatásokért felelős műszaki vezetője e-mailben küldött nyilatkozatában azt írja, hogy az 5G még életciklusa elején jár, és folyamatos beruházások, valamint innováció révén fejlődik és javul.

“Az 5G jelenleg (a) fake it until you make it szakaszban van” – mondta Harold Feld, a megfizethető kommunikációt támogató Public Knowledge nevű érdekvédelmi csoporttól, hozzátéve, hogy amikor új technológiát fejlesztenek ki, a reklámok gyakran megelőzik a tényleges bevezetést.

Christopher Mitchell, az Institute for Local Self Reliance (Intézet a Helyi Önellátásért) nevű érdekvédelmi szervezet munkatársa szerint az alacsony jövedelmű városrészek és bizonyos mértékig a vidéki területek általában utolsóként jutnak hozzá az új technológiához. Szerinte a vidéki területeken 5G-ként reklámozott szolgáltatás gyakran éppen csak gyorsabb, mint a 4G, és a reklámkampányok sokszor valótlant állítottak.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!