Kép: Pixabay

Az ausztrál félsziget, Vaucluse lakói sokszor még az ügyeletes orvost sem tudják kihívni a térerő hiánya miatt, de valaki mégis égett egy 5G oszlop.

Sydney keleti külvárosának sok lakója kénytelen együtt élni a megfelelő térerő hiányával, így azzal is, hogy az ingatlannak például csak egyetlen pontján tudnak telefonálni. A helyzet annyira kedvezőtlen, hogy a Derby Street orvosai sokszor attól tartanak, nem tudják őket elérni az ügyeleti idejük alatt. Éppen ezért lehetett volna örülni annak az 5G oszlopnak, ami az egyik sarokra került, ám nem volt mindenki boldog.

Hétfőn hajnali 2 óra 32 perc körül tűz ütött ki az oszlop tövében, másodpercekkel azután, hogy egy szomszédos ingatlan CCTV-felvételei rögzítették egy sapkás alakot rögzítettek, aki az oszlop közelében sétálgatott. Így reggelre a vezetékek elégtek, és csak elszenesedett törmelék, egy faág maradványai, valamilyen gyúlékony anyag bűze, és a közösség döbbenete maradt.

Kép: The Sydney Morning Herald

Azt lehetett tudni korábbról, hogy a környék lakói közül néhányan már az év eleje óta lázadoztak az Optus azon döntése ellen, hogy tornyot építsen az utcájuk végére. Ám arra senki nem gondolt, hogy valaki majd ilyen vandál cselekménnyel fejezi ki nemtetszését.

“Számomra ez nem úgy néz ki, mintha egy helyi lakos műve lenne”

– fogalmazott egy ottani lakos. Szerinte volt ugyan egy kis mocorgás az építmény kapcsán, de nem tűnt úgy, hogy bárki is jobban belehergelte volna magát. Már csak azért sem, mert a jelenlegi mobilos lefedettség mellett jó lett volna, ha javul a helyzet. Első körben Xianqin Qu került gyanúba, akinek az otthona az oszlop alatt található, és még a tavasszal petíció indításával igyekezett megakadályozni a telepítést. Akkor azt mondta, hogy már a jelenlegi elektromágneses szint is az álmatlansággal és szorongással jár egyes lakóknál, ami a fejlesztéssel a háromszorosára emelkedne. Azt kérte, hogy a tornyot egy helyi parkban, a lakóhelyektől távolabb telepítsék. A térfigyelő kamerák felvételei azonban azt mutatták, hogy a gyújtogató a másik irányból jött, ráadásul Xiangin autója az oszlop alatt parkolt végig.

A lakók számára majdnem ugyanilyen zavarba ejtő volt a hatóságok tétlensége. Egy közeli lakos jelentette a tüzet a rendőrségnek, ahol a távközlési vállalathoz irányították, ám a rendőrség közölte, nincs feljegyzés ilyen hívásról. Az Optus pedig azt mondta, nem értesült a leégett oszlopról, bár tudott arról, hogy a környéken megszakadt a szolgáltatás.

Hiedelmek, és buta cselekedetek 

A nem ionizáló sugárzás elleni védelemmel foglalkozó nemzetközi bizottság, amely a sugárzás biztonságos expozíciós határértékeit ajánlja, azt mondja, hogy az 5G sugárzás nem veszélyes. Az összeesküvés-elméleteket vallók azonban alternatívaként az 5G-t okolták a koronavírusért, és azt állították, hogy a COVID-19-et szándékosan szabadították el, hogy a kormányok bevezethessék az 5G-t, és azt a közösségek ellenőrzésére használhassák.

Európában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is jelentettek már infrastrukturális vandalizmust. A múlt héten letartóztattak egy melbourne-i aktivistát, szintén gyújtogatás miatt tartóztattak le. Bár nála fejben is lehet valami gond, hiszen azt mondta a rendőrségen, hogy lyukat ásott a hátsó kertjében, ahová Daniel Andrewst, Victoria állam miniszterelnökét kívánta belökni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!