5g switch

Az amerikai hadsereg olyan kutatást finanszíroz, ami azt vizsgálja, használható-e az ötödik generációs technológia a hadviselés számára úgy, mint egy radar. 

A Binghamtoni Egyetem két kutatója a macskás videók nézegetésén és a finom ebédekről készült fotók közösségi médiába való posztolásán kívül egy másik felhasználási módját is kutatja a mindenütt jelenlévő 5G-s jeleknek. Yu Chen és Xiaohua Li docensek – mindketten a Thomas J. Watson Műszaki és Alkalmazott Tudományok Főiskola Villamosmérnöki és Számítástechnikai Tanszékének oktatói – két helyről is kapnak támogatást. Ezen anyagi eszközöket felhasználva tanulmányozzák, hogy az 5G a radarhoz hasonlatosan használható-e azáltal, hogy a vivőhullámok tárgyakról vagy emberekről való visszaverődésén alapuló képeket hoz létre.

A projektet egyfelől az Amerikai Légierő támogatja 297 082 dollárral, míg egy további 295 282 dolláros támogatás a Védelmi Minisztériumtól érkezik, biztosítva az eszközbeszerzéseket (hogy ezek az összegek hogyan jöttek ki, azt senki ne kérdezze). A kutatás az 5G-alapú érzékelési technológiákat optikai kamerákkal fogja kombinálni.

Kép: BBC

A hálózatokat egy másik, Environmental Fingerprint-based Consensus Blockchain (ENFChain) nevű fejlesztés segítségével tennék biztonságossá. Ez hitelesíti az adatforrásokat, könyvjelzővel látja el az adattranzakciókat és titkosítja az adatokat, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá.

A légierőnek meg kell győződnie arról, hogy a harctéren telepített rendszerek biztonságosak, azokhoz az ellenség nem fér hozzá, nem kompromittálja a rendszert, nem jut adatokhoz, és nem “tehet bele” hamis adatokat. Chen és Li remélik, hogy megépítik az általuk “teljes spektrumú megfigyelésnek” nevezett ökoszisztémát amely az új 5G érzékelés mellett optikai kamerákat és más eszközöket is integrál, hogy minden időjárási körülmények között működjön. Talán nem is lehet kérdés, hogy egy ilyen rendszer mit jelenthet a hadviselés számára.

A katonai alkalmazások tehát nyilvánvalóak, lehetővé téve a csapatok számára, hogy lássák az ellenséges harcosokat a sarkok mögött vagy a sötét helyeken, ahol egyébként rejtve maradnának. Az esetleges polgári felhasználás az otthoni egészségügyi ellátástól kezdve a kereskedelmi biztonsági rendszerekig bármi lehet. Ez az 5G-projekt a Chen és Li által az elmúlt évtizedben külön-külön és együtt végzett kutatásokra épül, amelyek az intelligens felügyelet, a vezeték nélküli információbiztonság és a kognitív rádióhálózatok témakörében folytak.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!