európa
Kép: Bilal El-Daou - Pixabay

Sőt, nem csak a repülés biztonságát szolgálja a Qualcomm szűrője, hanem az otthoni 5G-t is felgyorsíthatja. 

A légitársaságok egyik komoly aggodalma, hogy a magasságmérőikhez használt spektrumoknál interferenciát okoz majd az ötödik generációs technológia. Olyannyira aggódnak a légiközlekedés biztonságáért, hogy a kanadai kormány például korlátozza ezen frekvenciák használatát a repterek környékén. A Qualcomm azonban bejelentette UltraBAW nevű új szűrőkészletét, amelyet úgy terveztek, hogy a C-sávú vevők és adók csak a C-sávban működjenek. A meglévő C-sávú eszközök és adók természetesen már rendelkeznek szűrőkkel. A gyártó azonban azzal érvel, hogy új szűrői a 3GHz feletti frekvenciákon élesebb határértékkel rendelkeznek, mint a meglévők, ami azt jelenti, hogy nem lesz szükség olyan széles védősávokra, mint amilyenek most vannak az ilyen frekvenciájú adások körül.

A védősávok és a szűrők állnak a C-sáv és a légiközlekedés közötti vita középpontjában, ahol a repülési iparág váltakozó érveket hozott fel azzal kapcsolatban, hogy vagy a repülőgépek magasságmérőit zavarják meg a C-sávú adások, vagy a C-sávú tornyok “szivárognak ki” a nekik kijelölt sávokból, vagy mindkettő egyszerre.

Kép: ThePixelman – Pixabay

Eddig az FCC elutasította a légiközlekedési iparág érveit, míg a kanadai szabályozó hatóságok a repülőterek körül kizáró és kis teljesítményű zónákat jelöltek ki a C-sáv használatára.

Jobb szűrők, jobb hotspotok

A Qualcomm szerint a nagy teljesítményű szűrőtechnológiák többsége eddig a 3GHz alatti frekvenciákra összpontosított, mivel a legtöbb vezeték nélküli kommunikáció eddig itt zajlott. A 2,4 GHz-es Wi-Fi-sáv és a nagyon közeli 2,3 GHz-es WCS-sáv közötti szűrés például kritikus fontosságú az AT&T telefonok teljesítménye szempontjából. Reálisan nézve az UltraBAW valószínűleg inkább az otthoni internetpiacra lesz pozitív hatással, mint a légi közlekedés problémájának megoldására. A légiközlekedési ágazat nem akar új rádiómagasságmérőket telepíteni, de az 5G otthoni internet egy új piac, új eszközökkel.

Az otthoni internet esetében az UltraBAW éles vonalat vág az 5G N79 frekvenciasáv teteje és az 5GHz-es Wi-Fi alja között. Az N79-es sávot jelenleg Kínában és Japánban használják. Az Egyesült Államokban a sávot általában a hadsereg veszi igénybe, de fennáll a lehetőség, hogy a jövőben polgári felhasználásra is át lehet majd alakítani. A Qualcomm képviselői szerint jó szűrő nélkül le kell “halkítani” a hozzáférési pontok “hangerejét”, el kell kerülni bizonyos csatornákat, vagy felváltva kell sugározni különböző hálózatokon, ami mind csökkenti az adatátviteli sebességet és a jel hatótávolságot. Az új szűrőtechnológia a cég szerint “több száz” különböző termékben fog megjelenni, amelyek közül néhány még az év vége előtt piacra kerül. Telefonos szempontból a legvalószínűbb, hogy a következő Snapdragon lapkakészletbe integrálják, amelyet várhatóan a decemberi Snapdragon Summiton jelentenek be.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSPCMag