Kép: intographics - Pixabay

Aki azt gondolná, hogy “na, tessék, itt egy újabb letöltési sebességi csúcs, az téved, mert ezúttal ellentétes irányú volt a forgalom. 

Többször is írtunk már sebességi rekordokról, ami nem véletlen, hiszen a legtöbb szolgáltató igyekszik ezekkel a nagy számokkal rávenni a felhasználókat az 5G-re váltásra. Azonban a helyzet az, hogy a legtöbbször egy-egy sebességi csúcs inkább csak parasztvakítás, semmint a gyakorlatban is kihasználható lehetőség. Ettől függetlenül most itt egy újabb rekord, ami viszont valóban érdekes, hiszen ezúttal nem a letöltés volt a csillagokban, hanem a vele ellentétes irány, tehát a feltöltés. A Samsung a Verizonnal és a Qualcommal karöltve az Egyesült Államokban produkált 711 MBps-os feltöltési sebességet.

Kép: alan9187 – Pixabay

Ez az érték a felfelé irányuló adatmozgatásban kiemelkedőnek számít, bár hozzá kell tenni, ezt is laborkörülmények között sikerült produkálni. Nem meglepő módon mmWave frekvenciatartományban, hiszen a milliméteres hullám biztosítja a legnagyobb sebességet. A 711 MBps a Samsung szerint azt jelenti, hogy 1 GB-nyi videofájl esetében mindössze 10 másodpercre van szükség annak továbbításához. Ez azt jelenti, hogy a nagyfelbontású videohívások is gond nélkül működhetnek, nem is beszélve az ötödik generációs technológia által forradalmi újdonságokat hozó tévés élő közvetítésekről. Azt azonban látni kell, hogy a csúcsdöngető le-és feltöltési sebességek jelenleg valóban csak elméletiek, hiszen az 5G-nek még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy ezek a számok a hétköznapokban is megjelenjenek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!