5g ericsson
Kép: Ericsson

Amennyiben a felhasználók okostelefon vásárlási szokásai abba az irányba mutatnak, hogy egyre több 5G-s készülék talál gazdára, muszáj a kiépítést is felgyorsítani.

A kiépítés felgyorsulásának egyik fő oka, hogy a fogyasztók már most is egész sok 5G-képes készüléket vásárolnak, és a CCS Insight szerint az idei év végére az eladások elérik az 560 milliót. Az 5G-re való globális átállás már javában zajlik, a következő generációs hálózathoz való csatlakozások száma 2022-re eléri az 1,34 milliárdot. A piackutató elemzése szerint idén az 5G-hez való csatlakozások száma megháromszorozódott, és elérte a 637 milliót, ami arra utal, hogy a hálózatok kiépítése továbbra is gyors ütemben halad. Ez egyébként valahol érthető is, hiszen a tavalyi globális egészségügyi válság okozta zárlatok lassító hatással voltak a telepítésekre. Sokszor már csak azzal is bonyolódott a dolog, hogy az izolációk miatt a szakemberek fizikailag nem tudtak eljutni bizonyos területekre. Ugyanakkor nem csupán a járvány nehezítette a kiépítést, hanem a Huawei körüli geopolitikai feszültségek is hátráltatták a folyamatot. Ez különösen igaz az Uniós országokra, amelyek nem képviselnek egységes álláspontot az ügyben. Érdekesség, hogy az egészet az USA kezdte, ám náluk viszonylag gyorsan megszületett a döntés, ám ezen nem lehet csodálkozni. Az Egyesült Államok egy ország, egyetlen kormányzással, míg az európai államok mindannyian eltérő vezetéssel rendelkeznek.

usa
Kép: MobilAnyHeter

Egyes országokban a szolgáltatóknak egy kicsit várniuk kellett, hogy kiderüljön, használhatják-e a Huawei berendezéseit, és ha igen, akkor a hálózat mely részein. Ez valószínűleg még a koronavírus járványnál is tevékenyebb szereplője volt a késéseknek. Bár Nyugat-Európában javul a kiépítés sebessége, ez a viszonylag döcögős kezdés azt jelenti, hogy az ötödik generációs technológia 2024-ben a mobilok kevesebb mint felén lesz jelen.

A különböző régiók eltérő ütemben térnek át az 5G-re, de a tendencia Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Kínában és Ázsia más fejlett piacain ugyanaz marad. A szolgáltatók mostanra nagyrészt elkötelezték magukat a 4G-ről való átállás mellett, és gyorsan haladnak az építkezésekkel. A kiépítés felgyorsulásának egyik fő oka, hogy a fogyasztók most már olyan okostelefon vásárlása mellett is hajlandók letenni a voksukat, ami 5G-képes.  vásárolnak. Az iparág számára fordulópontot jelentett, hogy az Apple tavaly kiadta első, 5G-vel felszerelt iPhone-ját, ami elindított egy “okostelefon szuperciklust”, amelynek következtében sok felhasználó lecserélte készülékét.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSTimesNowNews.com