nokia
Kép: Tek Deeps

Jobban csörgött a Nokia kasszája, mint ahogy előzetesen gondolták, és jelentősen nőtt a bevétel, illetve a nyereség is, de azért akadnak felhőcskék az égbolton.

A Nokia csütörtökön a vártnál erősebb harmadik negyedéves működési nyereségről számolt be az 5G eszközök iránti nagyobb keresletnek köszönhetően, de figyelmeztetett, hogy a félvezetők globális hiánya hatással lesz az ellátási láncára. A cég negyedéves nettó árbevétele 2%-kal 5,4 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 5,3 milliárdról. A vállalat arra számít, hogy az összehasonlítható üzemi eredményhányad a 10-12%-os céltartomány felső határa felé közelít majd. A július-szeptemberi összehasonlítható üzemi eredmény 633 millió euróra ugrott a tavalyi 486 millióról, meghaladva a Refinitiv által megkérdezett 11 elemző 488 millió eurós előrejelzését.

nokia
Kép: GSMArena

A finnországi székhelyű vállalat részvényei 5%-kal emelkedtek, ami arra utal, hogy a tavalyi termékbeli botlásokat követően újra bíznak a befektetők a vállalatban. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a cég jól lovagolta meg az 5G keresletet és piaci részesedést tudott elvenni a riválisoktól, különösen Kínában. Ugyanakkor a globális félvezető hiány baljós árnyakat vet az örömünnepre.

“Jelenleg a félvezetők rendelkezésre állása korlátoz minket, ez hatással lesz a negyedik negyedévre, és könnyen lehet, hogy ez a kihívás nagyobb lesz, mielőtt javulni kezdene”

– mondta Pekka Lundmark vezérigazgató egy interjúban. A televízióktól az autókig terjedő termékek globális gyártói számos ellátásláncbeli problémával szembesültek, mint például a létfontosságú alkatrészek hiánya, a munkaerőhiány, a logisztikai fennakadások, és a kínai áramkimaradások miatti késedelmek sújtják az ipart. A rivális Ericsson szintén az ellátási lánc problémáira figyelmeztetett a múlt héten. A Nokiánál egyébként azt mondják, hogy az 5G piac erőteljesen növekszik, de még évekre vagyunk a csúcsponttól.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!