5g ericsson
Kép: Ericsson

Számtalan témában írtunk már az ötödik generációs technológiáról, de nem árt néha hétköznapi nyelven is megfogalmazni, miről is van szó. 

Az ötödik generációs technológia 2024 végére várhatóan több mint 40 százalékos globális lakossági lefedettséget és 1,5 milliárd előfizetést ér el a továbbfejlesztett mobil szélessávú szolgáltatások terén. A szupergyors sebességeket és a “torlódások” megszűnését ígérő 5G technológia várhatóan forradalmasítja a mobilhálózatot és új gazdasági lehetőségeket teremt. Az alábbiakban hétköznapi nyelven bemutatjuk, hogyan működik valójában az 5G technológia, és milyen változást hoz a mobilhálózatok és a gazdaság számára a közeljövőben.

Mi az 5G?

Az 5G a szélessávú mobil távközlési technológiák ötödik generációs szabványa a szélessávú cellás hálózatok számára, valamint a 4G hálózatok utódja, amely a legtöbb jelenlegi okostelefon és mobileszköz számára biztosít kapcsolatot.

the Robotiq blog

Az 5G vezeték nélküli technológia célja, hogy nagyobb, több gigabites csúcsadatsebességet, rendkívül alacsony késleltetési időt és nagyobb megbízhatóságot biztosítson.

Hogyan működik az 5G?

Új rádióinterfész és más technológiák segítségével exponenciálisan több adatot továbbít a levegőben a nagyobb sebesség, a kevesebb torlódás és az alacsony késleltetés érdekében. Az 5G több eszköz használatát teszi lehetővé ugyanazon a földrajzi területen belül, mint elődje. A 4G négyzetkilométerenként körülbelül 4000 eszközt támogat, míg az 5G körülbelül egymilliót. Ez több adatfolyamot, több IP-alapú hanghívást és több, a korlátozott légtérben megszakítás nélkül továbbított videót jelent.

Miben különbözik az 5G a 4G-től?

A harmadik generációs mobilhálózatokhoz képest a 4G korábban sokkal jobb minőségű videostreaminget és telefonálást tett lehetővé útközben. Mostanra azonban elérte a technikai határait, ami a hálózatban egyre több torlódással jár, de az 5G-vel ez megszűnik. Az 5G legnagyobb megkülönböztető jegye vitathatatlanul az lesz, hogy átjáróként szolgál majd a dolgok internetéhez (IoT) a hálózatba kapcsolt világhoz.

Foxconn komárom Vodafone 5G

Összefoglalva, az 5G számos előnnyel rendelkezik a 4G-vel szemben: nagyobb sebesség, kisebb késleltetés, nagyobb számú csatlakoztatott eszköz befogadására alkalmas kapacitás, kevesebb interferencia és jobb hatékonyság.

Milyen gyors lesz az 5G valójában?

Minden szolgáltató rendelkezik a hang, az adatok és a videó továbbítására szolgáló spektrumblokkokkal. Ma egy szolgáltatónak a teljes spektrumból 100 Mhz állhat rendelkezésére, amelyet az összes ügyfele számára használhat, de az 5G-vel ez a szám körülbelül 1000 Mhz-re fog nőni. Mindez sokkal kisebb késleltetést eredményez majd a rendszerben, ami azt jelenti, hogy az adatok valós időben kerülnek átvitelre. A 4G esetében a késleltetés körülbelül 20-30 milliszekundum, az 5G esetében azonban jóval 10 milliszekundum alatt lesz. A fogyasztók számára ez lényegében gyorsabbnak tűnik majd, de az üzleti folyamatok (pl. a nagy távolságokra, távolról vezérelt nehézgépek) számára kritikus jelentőségű lesz.

Hogyan fog ez segíteni a vállalkozásoknak?

Az 5G várhatóan katalizátor lesz az emberek és gépek soha nem látott mértékű összekapcsolásában, ami új üzleti és gazdasági lehetőségeket teremt. Ez magában foglalja a valóban haptikus alkalmazások fejlesztését – ahol a tapintási érzés vagy élmény élőben osztható meg. Az orvostudományban például lehetővé válnak az olyan műtétek, amelyeket a sebész úgy végez, hogy a valóságban több ezer kilométerre van a betegtől. Az 5G várhatóan valóban összekapcsolt és intelligens városokat hoz létre, valamint az autonóm járművek támogató hálózata lesz.

Egészségügy mesterséges intelligencia

Zárszóként hozzá kell tenni, hogy az ötödik generációs technológiát az átlagpolgár csupán részleteiben tud majd kihasználni. Ugyanakkor az ő életébe is forradalmi változásokat hoz majd, akár a közlekedést, akár a szórakoztatást, vagy éppen a mezőgazdaságot nézzük. Kíváncsian várhatjuk tehát, hogy mit hoznak majd az elkövetkezendő évek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!